Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy trzeba wpisać go we wniosku?
Lukasz_po_godzinach
2026-08-26 17:38
Pracuję we Wrocławiu w logistyce na umowie o pracę i przygotowuję wniosek o upadłość konsumencką. Po rozliczeniu PIT wyszło mi około 2800 zł zwrotu podatku, ale pieniądze jeszcze nie wpłynęły na konto. Wniosek chcę złożyć w najbliższych tygodniach, bo mam zaległości z kredytu gotówkowego i dwóch chwilówek na łączną kwotę około 64 tys. zł. Zastanawiam się, czy taki spodziewany zwrot podatku trzeba gdzieś wykazać we wniosku jako majątek albo należność. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że zwrot dotyczy poprzedniego roku, a sam przelew może przyjść już po złożeniu dokumentów do sądu. Czy ktoś miał podobną sytuację przy upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i wie, jak opisywaliście to w formularzu? Czy lepiej wpisać konkretną kwotę z deklaracji PIT, czy tylko wspomnieć, że zwrot jest możliwy, ale jeszcze nie został wypłacony?
Dyskusja
10 komentarzy
PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-08-26 18:21
Taki spodziewany zwrot z PIT raczej trzeba ująć we wniosku, bo to jest wierzytelność wobec urzędu skarbowego, nawet jeśli pieniądze jeszcze nie wpłynęły na konto. Po ogłoszeniu upadłości syndyk może się tym zainteresować, szczególnie gdy zwrot dotyczy okresu sprzed złożenia wniosku albo sprzed ogłoszenia upadłości. Lepiej opisać to normalnie w majątku lub dodatkowych informacjach, z kwotą około 2800 zł i wskazaniem, że środki są dopiero oczekiwane. Masz już decyzję/rozliczenie zaakceptowane w e-Urzędzie Skarbowym, czy to na razie tylko wyliczenie z PIT?
ZuzannaUpadloscWroclaw
Odpowiedź do: PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-08-26 19:07
Zgadzam się z Patrycją, bo taki zwrot z PIT to nie tylko „przyszły wpływ na konto”, ale roszczenie do urzędu skarbowego. Jeśli rozliczenie już wyszło i kwota jest znana, lepiej wpisać to we wniosku jako składnik majątku/wierzytelność, żeby potem nie wyglądało to na pominięcie. Syndyk po ogłoszeniu upadłości i tak może sprawdzać takie rzeczy, zwłaszcza gdy zwrot dotyczy dochodów sprzed upadłości. Czy decyzja/rozliczenie PIT jest już przyjęte przez urząd, czy tylko wyszła taka kwota z programu?
Kornelia_96
2026-08-26 20:24
Taki spodziewany zwrot z PIT co do zasady lepiej ujawnić we wniosku jako wierzytelność wobec urzędu skarbowego, nawet jeśli pieniądze jeszcze nie wpłynęły, bo po ogłoszeniu upadłości syndyk może się tym zainteresować. Czy decyzja/rozliczenie PIT jest już zatwierdzone przez urząd, czy to na razie tylko kwota z deklaracji?
Tatiana_Upadlosc
2026-08-26 21:53
Chodzi Ci o to, czy wpisać ten zwrot PIT jako majątek/wierzytelność we wniosku, mimo że jeszcze nie przyszedł na konto? Moim zdaniem ma znaczenie, czy decyzja/rozliczenie już faktycznie wykazuje konkretną kwotę do zwrotu, bo wtedy to nie jest tylko luźne przypuszczenie. Przy upadłości syndyk i tak może później pytać o takie wpływy, zwłaszcza jeśli pieniądze pojawią się już po złożeniu wniosku. Masz już zaakceptowany PIT i widoczną kwotę zwrotu w e-Urzędzie Skarbowym?
JanekWroclaw
Odpowiedź do: Tatiana_Upadlosc
2026-09-04 10:44
Tatiana dobrze to ujęła: jeśli z PIT wynika już konkretne 2800 zł do zwrotu, to ja bym potraktował to jako wierzytelność wobec urzędu skarbowego, nawet jeśli przelew jeszcze nie dotarł. We wniosku można to krótko opisać, żeby potem nie wyglądało, że coś zostało pominięte.
AmeliaRolnik
2026-08-26 22:15
Taki zwrot z PIT, nawet jeśli jeszcze nie wpłynął, raczej traktuje się jako spodziewaną wierzytelność i dobrze go ująć we wniosku, żeby potem nie wyglądało to na pominięcie majątku. Masz już decyzję/kwotę z rozliczenia w e-Urzędzie Skarbowym?
Malgorzata98
Odpowiedź do: AmeliaRolnik
2026-08-28 07:42
Amelia dobrze zwróciła uwagę na ten moment z e-Urzędem Skarbowym, bo co innego orientacyjna kwota z programu, a co innego już przyjęte rozliczenie i widoczny zwrot. Ja bym jeszcze doprecyzował, czy te 2800 zł wynika już z zaakceptowanego PIT-u, czy tylko z wyliczenia przed wysłaniem. Przy upadłości może mieć znaczenie, czy w dniu składania wniosku ten zwrot jest już pewny i tylko czeka na przelew. Ciekawe też, czy masz jakieś potrącenia albo zajęcia komornicze, bo wtedy urząd czasem nie przelewa całości na konto. Jeśli zwrot jeszcze nie wpłynął, to i tak dobrze wiedzieć, na jakim etapie jest rozliczenie, żeby nie opisywać tego zbyt ogólnie. Sąd i syndyk mogą później pytać, skąd ta kwota i kiedy była znana. Masz już w e-Urzędzie status rozliczenia i wskazaną konkretną kwotę zwrotu?
Krzysiek92
2026-08-27 07:04
Tak, taki spodziewany zwrot z PIT lepiej ująć we wniosku jako wierzytelność/prawo majątkowe, nawet jeśli pieniądze jeszcze nie przyszły, bo syndyk i tak może to później sprawdzić. Czy rozliczenie PIT było już wysłane i zaakceptowane przez urząd?
Ania94
2026-08-27 09:25
U mnie przy składaniu wniosku wpisywałem też spodziewany zwrot z PIT, mimo że jeszcze nie był na koncie, bo syndyk i tak później patrzył na wpływy. Masz już decyzję/rozliczenie z urzędu, czy tylko wyliczenie z e-PIT?
Zosia90
2026-09-08 08:46
U mnie przy składaniu wniosku wpisywałem takie rzeczy, nawet jeśli pieniądze jeszcze fizycznie nie były na koncie. Zwrot z PIT potraktowałem jako spodziewaną wierzytelność, bo urząd skarbowy już miał podstawę do wypłaty po rozliczeniu. Syndyk i tak później patrzył na historię rachunku i pytał o większe wpływy z okresu około ogłoszenia upadłości. W moim przypadku zwrot podatku wszedł już po złożeniu wniosku i został ujęty w masie upadłości, więc nie było sensu tego ukrywać. Przy kwocie 2800 zł raczej lepiej mieć to normalnie opisane, żeby potem nie wyglądało, że coś zostało pominięte. Ja bym wpisał w dodatkowych informacjach, że zwrot wynika z PIT za dany rok i jeszcze nie został wypłacony. Masz już złożone zeznanie i status zwrotu w e-Urzędzie Skarbowym?
Z tej kategorii
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – jak opisać czynsz i kaucję we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki z aplikacji – jak wpisać długi bez pełnych umów? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – jak opisać wpływy i debet we wniosku? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS – kto odpowiada za dług? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niezapłacony VAT – co dzieje się z zaległością wobec urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niewypłacone pensje – kiedy pracownicy odzyskają pieniądze? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›