Upadłość konsumencka Wrocław a samochód we współwłasności – jak wykazać go we wniosku?

Rysiek_w_spolce 2026-08-25 14:03
Czy przy składaniu wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu trzeba szczegółowo opisać samochód, jeżeli dłużnik jest tylko współwłaścicielem pojazdu? Chodzi o starsze auto o niewielkiej wartości, które jest wpisane w dowodzie rejestracyjnym na dwie osoby. Czy we wniosku należy podać całą wartość pojazdu, czy wyłącznie udział należący do osoby składającej wniosek? Czy taka informacja powinna znaleźć się w części dotyczącej majątku, nawet jeżeli samochód jest niezbędny do dojazdów do pracy? Jak sąd może oceniać brak wpisania takiego składnika majątku we wniosku?

Dyskusja

3 komentarzy
AlicjaRestruktRolnik
2026-08-25 15:38
U mnie przy takim wniosku wpisywałem auto normalnie w majątku, ale z zaznaczeniem, że mam tylko udział we współwłasności, a przy wartości podałem osobno szacunkową wartość całego auta i mój udział. Przy starszym samochodzie dobrze było też krótko dopisać rocznik, stan i że wartość jest niewielka.
PawelOddluzenieRestrukt Odpowiedź do: AlicjaRestruktRolnik
2026-08-25 15:49
AlicjaRestruktRolnik, a jak to u Ciebie wyglądało przy samym udziale, wpisywałeś konkretny procent albo ułamek, np. 1/2? Pytam, bo przy aucie na dwie osoby logiczne wydaje się rozdzielenie wartości całego pojazdu od wartości udziału dłużnika, ale nie wiem, jak szczegółowo sąd na to patrzy. Przy starszym aucie rocznik, stan i orientacyjna wycena faktycznie mogą dużo wyjaśnić, zwłaszcza gdy realna wartość jest niska. Czy dołączałeś jakiś wydruk z ogłoszeń albo wycenę, czy wystarczył sam opis?
Aneta_Oddluzenie
2026-08-26 07:02
A jaka dokładnie jest forma współwłasności tego auta, po połowie czy w innym udziale? Przy wniosku zwykle znaczenie ma nie tylko sam wpis w dowodzie rejestracyjnym, ale też to, jaka część faktycznie należy do dłużnika i jaką ma wartość. Przy starszym aucie dobrze byłoby też ustalić realną cenę rynkową, a nie tylko orientacyjną kwotę „na oko”. Czy współwłaściciel jest osobą z rodziny, czy kimś obcym?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy