Upadłość konsumencka Wrocław a konto Revolut – czy trzeba je wpisać we wniosku?

Marek_74 2026-08-16 14:44
Przygotowuję wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu i zastanawiam się nad rachunkiem w Revolut, którego używam głównie do drobnych płatności internetowych. Na koncie nie ma dużych środków, ale czasem przechodzą przez nie przelewy z wypłaty lub zwroty za zakupy. Czy takie konto trzeba wskazać we wniosku o upadłość konsumencką?

Dyskusja

5 komentarzy
BasiaWroclawOddluzenie
2026-08-16 16:45
Tak, Revolut też bym traktował jako rachunek do ujawnienia we wniosku, nawet jeśli są tam tylko drobne kwoty. Przy upadłości znaczenie ma raczej sam fakt posiadania konta i przepływów, a nie tylko to, czy leżą tam duże środki. Ukrywanie albo pomijanie takiego rachunku może potem niepotrzebnie skomplikować sprawę, zwłaszcza jeśli widać tam wpływy z pensji lub zwroty. Czy Revolut jest założony na Twoje dane i normalnie z niego korzystasz?
SzymonRestrukt Odpowiedź do: BasiaWroclawOddluzenie
2026-08-16 21:43
Zgadzam się z BasiaWroclawOddluzenie, przy Revolucie chyba nie ma sensu patrzeć tylko na saldo, bo jeśli konto było używane do przelewów czy zwrotów, to i tak może wyjść w historii finansowej. Lepiej ująć je normalnie we wniosku i krótko opisać, że służyło głównie do bieżących płatności.
Tatiana_Upadlosc
2026-08-16 20:34
Ja u siebie wpisywałem Revoluta normalnie, mimo że też służył głównie do drobnych płatności i nie trzymałem tam większych kwot. Syndyk i tak patrzył na historię rachunków, więc uznałem, że lepiej nie robić z tego osobnego problemu, zwłaszcza jeśli przechodziły tam przelewy z wypłaty albo zwroty. W praktyce nikt nie robił afery z samego faktu posiadania Revoluta, bardziej chodziło o to, żeby obraz finansów był pełny. Masz tam konto na polskich danych i używasz go regularnie?
JakubUpadlosc
2026-08-18 17:41
Tak, taki Revolut też wpisuje się we wniosku, nawet jeśli są tam tylko drobne kwoty, bo sąd i syndyk patrzą na rachunki oraz przepływy, a nie tylko na klasyczne konto w polskim banku. Masz ten rachunek na swoje dane i z polskim IBAN-em, czy jeszcze litewskim?
Oskar92
2026-08-24 14:42
A Revolut to u Ciebie normalnie aktywny rachunek z historią wpływów, czy raczej sporadycznie używana karta do płatności? Pytam, bo znaczenie może mieć nie tylko saldo, ale też to, czy przechodziły tam regularne wpływy z wypłaty.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy