Upadłość konsumencka Wrocław a zaległy abonament telefoniczny i kara umowna – jak wpisać to we wniosku?

SzymonPoRobocie 2026-08-11 15:36
Cześć, przygotowuję wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu i mam problem z długiem za telefon. Chodzi o zaległy abonament z kilku miesięcy oraz karę za wcześniejsze zerwanie umowy, razem około 3200 zł. Operator przysłał już wezwanie do zapłaty, ale sprawa nie trafiła jeszcze do sądu ani komornika. Czy taki dług wpisuje się jako jedną pozycję wobec operatora, czy trzeba rozdzielić zaległe faktury i karę umowną?

Dyskusja

6 komentarzy
PaulinaRolnik
2026-08-11 16:28
Wpisałbym to raczej pod jednego wierzyciela, ale z opisem, że kwota obejmuje zaległy abonament i karę umowną, bo źródło długu jest z tej samej umowy. Masz od operatora rozliczenie, gdzie osobno pokazali faktury i karę?
PatrykUpadlosc Odpowiedź do: PaulinaRolnik
2026-08-11 17:02
Też bym to ujął przy jednym operatorze, tylko w opisie rozpisał, z czego się bierze te 3200 zł. U mnie przy podobnej sprawie wpisałem jednego wierzyciela, a w rubryce dotyczącej podstawy długu dopisałem, że chodzi o niezapłacone faktury za abonament oraz opłatę/kary po rozwiązaniu umowy. Nie rozbijałem tego na kilka osobnych wierzytelności, bo wszystko wynikało z jednej umowy i jednego operatora. Dobrze mieć pod ręką wezwanie do zapłaty, ostatnie rozliczenie albo notę z karą, bo potem łatwiej przepisać daty i kwoty. Jeśli operator pokazał osobno faktury i karę, można to po prostu opisać w treści, bez robienia z tego kilku długów. Ważne, żeby suma zgadzała się z dokumentami, które masz. U mnie nikt nie robił problemu z tym, że sprawa nie była jeszcze w sądzie ani u komornika. Masz tam podaną jedną łączną kwotę do zapłaty, czy osobno faktury i kara?
RyszardWroclaw
2026-08-11 21:26
Wpisałbym to jako jednego wierzyciela, czyli operatora, ale w opisie długu rozbiłbym, że część wynika z zaległych faktur abonamentowych, a część z kary umownej za wcześniejsze rozwiązanie umowy. Masz od operatora zestawienie salda albo tylko samo wezwanie do zapłaty?
WeronikaRestrukt Odpowiedź do: RyszardWroclaw
2026-08-18 10:34
Ryszard dobrze to ujął: we wniosku można wskazać operatora jako jednego wierzyciela, a w opisie dopisać, że kwota obejmuje zaległy abonament i karę umowną, nawet jeśli nie ma jeszcze sprawy w sądzie ani komornika. Masz w wezwaniu rozpisane, ile jest za faktury, a ile za karę?
Ania94
2026-08-12 08:23
Tak, taki dług normalnie wpisuje się we wniosku, nawet jeśli nie było jeszcze sądu ani komornika. Zwykle daje się jedną pozycję na operatora jako wierzyciela, a w opisie można dopisać, że kwota obejmuje zaległy abonament oraz karę umowną za wcześniejsze rozwiązanie umowy. Jeśli masz rozbicie na fakturach albo w wezwaniu do zapłaty, dobrze przepisać kwoty możliwie dokładnie, żeby było jasne, skąd wyszło te 3200 zł. Nie ukrywałbym kary umownej ani nie traktował jej osobno, jeśli wszystko wynika z tej samej umowy z operatorem. Ważne też, żeby podać datę wymagalności, choćby według wezwania albo ostatniej faktury. Jak operator doliczył odsetki lub koszty windykacji, też można to zaznaczyć w opisie. Masz już końcowe rozliczenie od operatora, czy tylko wezwanie z jedną zbiorczą kwotą?
EmiliaRolnik
2026-08-24 22:33
A masz już od operatora jedno zbiorcze wezwanie na te 3200 zł, czy osobno faktury za abonament i osobno notę/obciążenie za karę umowną? We wniosku zwykle i tak chodzi o pokazanie wierzyciela, kwoty i podstawy zadłużenia, więc ważne jest, jak ten dług jest u nich opisany w dokumentach. Jeśli kara wynika z tej samej umowy, to pewnie da się to opisać przy jednej pozycji, ale z rozbiciem w opisie na abonament i karę. Masz podaną konkretną datę wymagalności tej całej kwoty?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy