Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak je wykazać we wniosku?

Lukasz_z_Borka 2026-08-08 21:30
Przygotowuję się do złożenia wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu i mam problem z opisaniem dochodów z umowy zlecenia. W niektórych miesiącach otrzymuję wynagrodzenie, a w innych nie mam żadnych wpływów, dlatego trudno mi wskazać stałą kwotę miesięczną. Czy we wniosku powinno się podać średnią z kilku ostatnich miesięcy, czy opisać każdą wypłatę osobno? Chciałbym też wiedzieć, czy do takiej sytuacji należy dołączyć rachunki do umów albo wyciągi z konta. Zależy mi, żeby informacje były przedstawione rzetelnie i nie wyglądały na pominięcie części dochodów.

Dyskusja

6 komentarzy
KonradOddluzenie
2026-08-09 07:17
Przy zleceniu z nieregularnymi wpływami raczej nie udawałbym, że jest jedna stała pensja co miesiąc. We wniosku można opisać, że dochód jest zmienny, podać średnią z ostatnich miesięcy i jednocześnie pokazać konkretne wpływy miesiąc po miesiącu, żeby nie wyglądało to na pominięcie części dochodów. Do tego zwykle przydają się rachunki do umowy, PIT-y albo potwierdzenia przelewów z konta. Chodzi bardziej o rzetelne pokazanie sytuacji niż wpisanie jednej idealnej kwoty.
Kornelia_96
2026-08-09 08:41
Przy nieregularnym zleceniu zwykle dobrze jest pokazać dochody tak, żeby sąd widział realny obraz, czyli wpisać średnią z ostatnich miesięcy i jednocześnie opisać, że wpływy są zmienne. Do wniosku można dołączyć rachunki do umowy zlecenia, PIT, potwierdzenia przelewów albo wyciągi z konta, żeby było widać konkretne wypłaty i miesiące bez dochodu. Jeśli były większe różnice między miesiącami, opisałbym je krótko w uzasadnieniu, bez udawania stałej pensji. Z jakiego okresu masz już zebrane dokumenty: 6 czy 12 miesięcy?
WeronikaRestrukt Odpowiedź do: Kornelia_96
2026-08-09 08:58
Zgadzam się z Kornelią, przy zleceniu bez stałych wpływów sama jedna kwota może nie oddać sytuacji. Ja opisałbym to tak, że dochód jest nieregularny, podał średnią z konkretnego okresu i obok rozpisał miesiące, w których były wypłaty oraz te bez wpływów. Dobrze też spiąć to z dokumentami, żeby sąd nie musiał się domyślać, skąd wzięła się średnia. Z ilu miesięcy masz potwierdzenia wpływów?
GrzesiekOddluzenie
2026-08-09 10:42
Przy umowie zlecenia z nieregularnymi wpływami dobrze pokazać zarówno średnią, jak i faktyczne wypłaty z ostatnich miesięcy, żeby sąd widział, skąd ta kwota się bierze. W opisie można zaznaczyć, że dochód nie jest stały, a w części miesięcy wynosi 0 zł, i dołączyć potwierdzenia przelewów, rachunki do umowy albo zestawienie z konta. Sama średnia bez wyjaśnienia mogłaby wyglądać myląco, zwłaszcza jeśli wpływy mocno się różnią. Za jaki okres masz dokumenty dochodów: 6 czy 12 miesięcy?
Zenon81 Odpowiedź do: GrzesiekOddluzenie
2026-08-09 10:53
Zgadzam się z GrzesiekOddluzenie, przy takich zleceniach sama średnia może nie pokazać całej sytuacji. Jeśli w jednych miesiącach wpływy są, a w innych jest 0 zł, to dobrze to po prostu jasno opisać, bez udawania stałego dochodu. Można podać średnią z ostatnich miesięcy, ale obok pokazać konkretne przelewy miesiąc po miesiącu. Wtedy od razu widać, że ta średnia wynika z nieregularnych wypłat, a nie z jednej stałej pensji. Do tego pasują potwierdzenia przelewów, rachunki do zlecenia albo PIT, jeśli już jest za dany rok. Sąd raczej będzie patrzył na realny obraz sytuacji, więc miesiące bez wpływów też mają znaczenie. Ile miesięcy wstecz masz udokumentowane takie wypłaty?
MartaWroclaw
2026-08-14 20:56
Ja bym wpisał, że dochód jest nieregularny i pokazał wpływy z ostatnich kilku miesięcy osobno, a obok można dodać orientacyjną średnią, żeby sąd widział skalę. Masz rachunki do zleceń albo wyciągi z konta za ten okres?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy