Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze z pensji – jak opisać aktualne potrącenia?
Tomek_z_Gaju
2026-08-01 06:00
Mam sprawę osoby z Wrocławia, która chce złożyć wniosek o upadłość konsumencką, ale od kilku miesięcy ma już zajęcie komornicze na wynagrodzeniu. Pracodawca potrąca część pensji i przekazuje ją komornikowi, a dług nadal nie jest w całości spłacony. Chodzi mi o praktyczne ujęcie tego we wniosku, bo zadłużenie jest wpisane u wierzyciela, ale jednocześnie trwa egzekucja z wypłaty. Czy takie potrącenia trzeba opisać osobno? Czy wystarczy wskazać komornika i aktualną kwotę zadłużenia?
Dyskusja
7 komentarzy
Romek_Oddluzenie
2026-08-01 08:30
Czy ta egzekucja dotyczy dokładnie tego samego długu, który ma być wpisany we wniosku, czy jest kilka tytułów u komornika? Przy takim opisie zwykle istotne jest pokazanie, że wierzytelność nadal istnieje, a potrącenia są tylko częściową spłatą w toku egzekucji. Dobrze byłoby mieć aktualne pismo od komornika albo zestawienie potrąceń od pracodawcy, żeby kwoty się nie rozjechały. Na jaką datę macie ustalone aktualne saldo zadłużenia?
OlaOddluzenie
2026-08-01 10:24
Takie potrącenia normalnie opisuje się we wniosku jako trwającą egzekucję, a dług nadal wykazuje się przy wierzycielu, tylko dobrze dopisać komornika, sygnaturę sprawy i kwoty potrącane z pensji. Macie od pracodawcy albo komornika zestawienie dotychczasowych potrąceń?
MartaWroclaw
Odpowiedź do: OlaOddluzenie
2026-08-03 09:24
OlaOddluzenie dobrze to ujęła, u mnie w podobnej sytuacji dług był wpisany normalnie przy wierzycielu, a osobno dopisane, że jest już egzekucja z wynagrodzenia. Pomogło zebranie pasków wypłat i pisma od komornika, bo było widać, ile miesięcznie schodzi z pensji i że zadłużenie nadal istnieje. We wniosku nie chodziło o to, żeby traktować to jako spłacony dług, tylko pokazać aktualny stan i kto prowadzi sprawę. Macie numer sprawy komorniczej z pisma o zajęciu wynagrodzenia?
MateuszRestruktRolnik
Odpowiedź do: OlaOddluzenie
2026-08-12 08:21
Zgadzam się z Olą, we wniosku dobrze pokazać to równolegle: wierzyciel i aktualna wysokość długu, a obok informacja, że trwa egzekucja z wynagrodzenia z podaniem komornika, sygnatury i miesięcznych potrąceń. Czy macie aktualne pismo od komornika z saldem zadłużenia po dotychczasowych wpłatach?
Hubert_98
2026-08-01 11:42
We wniosku opisałbym dług normalnie przy wierzycielu, a przy informacjach o egzekucji dopisał, że trwa zajęcie wynagrodzenia: sygnatura komornicza, komornik, kwoty potrąceń i od kiedy pracodawca je przekazuje. Dobrze też podać aktualne saldo zadłużenia po potrąceniach, jeśli jest znane, bo sąd musi widzieć zarówno wierzytelność, jak i bieżącą egzekucję.
MichalRestrukt
2026-08-06 17:24
U mnie w podobnej sytuacji zadłużenie było wpisane normalnie przy wierzycielu, a osobno w opisie dopisałem, że jest prowadzona egzekucja komornicza z wynagrodzenia. Podałem też dane komornika, sygnaturę sprawy i orientacyjną kwotę potrącaną co miesiąc z pensji. Nie odejmowałem samodzielnie tych potrąceń od całego długu „na oko”, tylko wpisałem aktualny stan według dokumentów, które miałem od wierzyciela i komornika. Dołączyłem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia oraz kilka pasków wypłaty, gdzie było widać potrącenia. Syndyk i tak później weryfikuje stan zadłużenia, więc ważne jest pokazanie, że egzekucja trwa i z czego dokładnie są potrącenia. We wniosku można to opisać zwykłym językiem, bez kombinowania, że część wynagrodzenia jest zajęta i przekazywana komornikowi. U mnie sąd nie robił z tego problemu, raczej brak takiej informacji mógłby wyglądać gorzej. Masz już od komornika aktualne zestawienie zaległości po tych potrąceniach?
NataliaOddluzenie
2026-08-12 18:47
Takie potrącenia normalnie opisuje się we wniosku, bo dług nadal istnieje, tylko jest częściowo egzekwowany przez komornika. W spisie wierzycieli wpisujesz wierzyciela, aktualną kwotę zadłużenia według stanu na dzień składania wniosku oraz informację, że prowadzona jest egzekucja z wynagrodzenia. Dobrze podać też sygnaturę sprawy komorniczej, nazwę komornika i wysokość miesięcznych potrąceń z pensji. Jeżeli część długu została już ściągnięta, to kwota zadłużenia nie powinna być „stara” z pierwotnego wezwania, tylko możliwie aktualna. Pomocne bywają zaświadczenia od komornika albo paski wynagrodzeń pokazujące potrącenia. Sam fakt zajęcia pensji nie blokuje złożenia wniosku o upadłość konsumencką. Po ogłoszeniu upadłości egzekucje co do zasady są wstrzymywane, ale do tego momentu potrącenia mogą dalej iść. Masz aktualne saldo od komornika albo tylko informację od wierzyciela?
Z tej kategorii
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – jak opisać czynsz i kaucję we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki z aplikacji – jak wpisać długi bez pełnych umów? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – jak opisać wpływy i debet we wniosku? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS – kto odpowiada za dług? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niezapłacony VAT – co dzieje się z zaległością wobec urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niewypłacone pensje – kiedy pracownicy odzyskają pieniądze? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›