Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji przed złożeniem wniosku – jak to opisać?

Adam_z_Biskupina 2026-07-21 18:31
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej trafiają się osoby, które mają już aktywne zajęcie wynagrodzenia, zanim w ogóle zaczną przygotowywać wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu. Chodzi o sytuację, gdzie komornik co miesiąc zabiera około 1200 zł z pensji, a równolegle są jeszcze dwie niespłacone pożyczki, które nie trafiły do egzekucji. Czy we wniosku trzeba osobno opisywać samo zajęcie komornicze i etap sprawy egzekucyjnej, czy wystarczy wskazać wierzyciela oraz kwotę długu? Zastanawia mnie też, czy ma znaczenie, że część potrąceń trwa już od ponad roku. Jak takie okoliczności są zwykle traktowane przy sprawach o upadłość konsumencką we Wrocławiu?

Dyskusja

7 komentarzy
Radek_Oddluzenie
2026-07-21 19:00
Moim zdaniem dobrze byłoby rozdzielić opis samego długu od tego, że jest już prowadzona egzekucja z wynagrodzenia, bo to pokazuje aktualną sytuację finansową. Te dwie pożyczki bez komornika też bym ujął osobno jako zobowiązania, nawet jeśli jeszcze nikt ich nie egzekwuje. Przy zajęciu pensji istotne może być, od kiedy trwa i na podstawie jakiego tytułu komornik działa. Czy ta kwota 1200 zł jest potrącana już po uwzględnieniu kwoty wolnej z wynagrodzenia?
Artur_94
2026-07-21 19:03
Tak, samo zajęcie pensji dobrze opisać osobno, ale nie jako odrębny dług, tylko jako aktualny stan egzekucji przy konkretnym wierzycielu i komorniku. We wniosku i tak trzeba wykazać wszystkie zobowiązania, także te dwie pożyczki, które jeszcze nie trafiły do egzekucji. Przy zajęciu można krótko podać, od kiedy trwa, ile mniej więcej schodzi miesięcznie z wynagrodzenia i jaka jest sygnatura sprawy komorniczej, jeśli jest znana. Masz już pismo od komornika albo informację od pracodawcy z numerem sprawy?
MateuszRestruktRolnik
2026-07-21 19:23
Tak, takie zajęcie dobrze opisać osobno: wskazać komornika, sygnaturę sprawy, wierzyciela, wysokość potrąceń z pensji i od kiedy trwają, a pożyczki bez egzekucji ująć jako oddzielne zobowiązania. Czy te 1200 zł jest potrącane z umowy o pracę czy z innego źródła dochodu?
Sylwia96 Odpowiedź do: MateuszRestruktRolnik
2026-07-21 19:25
Mateusz dobrze to ujął, bo we wniosku dobrze rozdzielić samą egzekucję od pozostałych długów i pokazać, jak realnie wygląda miesięczny budżet po potrąceniu tych 1200 zł. Dodałbym jeszcze informację, czy pożyczki bez egzekucji są już wypowiedziane albo po terminie, bo to też porządkuje obraz zadłużenia.
PatrykUpadlosc Odpowiedź do: Sylwia96
2026-07-26 08:08
Sylwia96, mam podobne odczucia z własnej sprawy, bo u mnie też najpierw była egzekucja z pensji, a dopiero później składanie papierów do upadłości. Rozdzielenie tego w opisie pomogło pokazać, że część długu jest już faktycznie ściągana, a część dalej „wisi” i dopiero może trafić do komornika. Ja opisywałem zajęcie wynagrodzenia osobno, z kwotą potrącenia i tym, ile realnie zostaje na życie po wypłacie. Przy pożyczkach bez egzekucji dopisałem, czy są po terminie, czy przyszły wypowiedzenia umów i na jakim etapie jest kontakt z wierzycielem. To porządkuje obraz, bo inaczej wygląda ktoś, komu zostaje pełna pensja, a inaczej ktoś, kto już co miesiąc traci 1200 zł. Nie robiłbym z tego wielkiego wywodu, bardziej konkretnie: kto ściąga, ile, od kiedy i z jakiego tytułu. A te dwie pożyczki są już wypowiedziane, czy tylko zaległe w ratach?
Aurelia_88
2026-07-22 07:10
U mnie przy składaniu wniosku opisane było i samo zajęcie pensji przez komornika, i osobno wszystkie długi, także te pożyczki, które jeszcze nie były w egzekucji. Dołączyłem też informację, ile mniej więcej schodzi z wypłaty co miesiąc, bo to dobrze pokazuje realną sytuację finansową.
EmiliaRolnik
2026-07-22 09:51
U mnie przy podobnej sytuacji opisane było i samo zajęcie pensji, i dług, z którego ono wynikało. W praktyce nie chodziło o rozpisywanie historii egzekucji na kilka stron, tylko o pokazanie, że komornik już realnie zabiera część wynagrodzenia i ile mniej zostaje na życie. Te dwie pożyczki bez komornika też były ujęte normalnie jako osobne zobowiązania, żeby sąd widział całość zadłużenia. Masz już pismo od komornika z sygnaturą sprawy i kwotą potrąceń?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy