Upadłość konsumencka Wrocław a długi po zamkniętej działalności gospodarczej – czy opisać je inaczej?

Pawel_76 2026-07-16 16:51
Pracowałem kilka lat w usługach remontowych we Wrocławiu jako jednoosobowa działalność gospodarcza, ale firmę zamknąłem w 2024 roku. Zostały mi zaległości wobec hurtowni budowlanej, ZUS i jednej firmy leasingowej, łącznie około 68 tysięcy złotych. Teraz jestem zatrudniony na umowie o pracę w ekipie technicznej i myślę o złożeniu wniosku o upadłość konsumencką. Zastanawiam się, czy takie długi po dawnej działalności wpisuje się normalnie razem z prywatnymi zobowiązaniami, czy trzeba je jakoś osobno opisać. Nie mam już firmowego konta ani aktywnego wpisu w CEIDG, ale część dokumentów i faktur jeszcze posiadam. Czy przy upadłości konsumenckiej we Wrocławiu trzeba dokładnie wyjaśniać, z jakiego okresu działalności pochodzą te zobowiązania i dlaczego firma została zamknięta?

Dyskusja

3 komentarzy
IwonaUpadlosc
2026-07-16 19:49
Takie długi po zamkniętej działalności zwykle wpisuje się normalnie jako zobowiązania, tylko dobrze opisać, że powstały w czasie prowadzenia JDG i wskazać wierzycieli: hurtownię, ZUS, leasing. Sąd i tak będzie patrzył na całość sytuacji, więc bardziej liczy się pełny i zgodny stan zadłużenia niż osobne „etykietowanie” tych długów.
Ewa_Upadlosc
2026-07-17 07:47
Takie długi po zamkniętej JDG zwykle opisuje się normalnie w spisie wierzycieli, ale dobrze zaznaczyć, że powstały w czasie prowadzenia działalności i czego dotyczyły, np. hurtownia, ZUS, leasing. Masz już wykreślenie działalności z CEIDG i dokumenty od wierzycieli z aktualnymi kwotami?
EdytaWroclaw Odpowiedź do: Ewa_Upadlosc
2026-07-22 16:42
Ewa dobrze to ujęła, u mnie przy podobnej sytuacji po zamkniętej działalności wpisywałem te zobowiązania normalnie, tylko dopisywałem skąd się wzięły i z jakiego okresu, żeby nie wyglądało to jak prywatne pożyczki bez kontekstu. Masz już aktualne salda od ZUS, leasingu i hurtowni?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy