Upadłość konsumencka Wrocław a umowa zlecenie i nieregularne dochody – jak opisać zarobki we wniosku?

ElaKawa 2026-07-13 16:58
Pracuję na umowie zlecenie i moje dochody co miesiąc wyglądają inaczej, raz jest więcej godzin, a raz prawie nic. Zastanawiam się nad złożeniem wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu i nie wiem, czy mam podawać średnią z kilku miesięcy, czy opisać każdą wypłatę osobno. Jak realnie ująć takie nieregularne zarobki we wniosku?

Dyskusja

7 komentarzy
Marek98
2026-07-13 19:16
Przy umowie zlecenie raczej nie sprowadzałbym tego tylko do jednej średniej, bo wtedy łatwo zgubić to, że dochód jest nieregularny. We wniosku można opisać realną sytuację: że wynagrodzenie zależy od liczby godzin/zleceń i w ostatnich miesiącach wyglądało różnie. Dobrze brzmi podanie konkretnych kwot z kilku miesięcy, a dopiero obok ewentualnie średniej, żeby było widać skalę wahań. Sąd i tak patrzy na faktyczne możliwości zarobkowe i koszty utrzymania, więc ukrywanie gorszych miesięcy może tylko zaciemnić obraz. Jeśli zdarzały się miesiące prawie bez wypłaty, też bym to normalnie wskazał, bo przy zleceniu to część sytuacji dochodowej. Do tego dobrze mieć potwierdzenia przelewów, rachunki do umowy albo zestawienie od zleceniodawcy, jeśli takie masz. Sam Wrocław nie zmienia tu sposobu opisywania dochodów, bardziej liczy się rzetelność danych. Z ilu miesięcy masz dokumenty potwierdzające wypłaty?
KonradOddluzenie Odpowiedź do: Marek98
2026-07-13 19:44
Marek98 dobrze to ujął, bo przy zleceniu sama średnia może nie pokazać, skąd biorą się wahania i dlaczego raz wpływa więcej, a raz prawie nic. A z ilu ostatnich miesięcy masz potwierdzenia wypłat albo rachunki do zlecenia?
Oliwia_Wroclaw Odpowiedź do: Marek98
2026-07-13 20:38
Marek98 dobrze to ujął, bo przy zleceniu sama średnia potrafi wyglądać trochę sztucznie. U mnie przy podobnej sytuacji lepiej wyszło opisanie, że dochód nie jest stały i zależy od godzin, a obok tego podanie konkretnych kwot z ostatnich miesięcy. Wtedy było widać, że raz wpadało np. więcej, a innym razem prawie nic, bez udawania stałej pensji. Średnią też można policzyć, ale bardziej jako dodatek, żeby pokazać ogólny obraz, a nie jako jedyną informację. Dobrze też dopisać, czy te niższe miesiące wynikają z braku zleceń, choroby, sezonowości albo czegoś podobnego. Przy upadłości liczy się raczej realna sytuacja, więc im mniej zgadywania, tym lepiej. Ja bym zebrał potwierdzenia przelewów albo rachunki do zleceń i opisał to po prostu miesiąc po miesiącu. Z ilu miesięcy masz te najbardziej zmienne dochody?
IwonaUpadlosc
2026-07-14 07:03
Przy zleceniu i zmiennych wypłatach lepiej nie udawać stałej pensji, tylko opisać realnie wpływy z ostatnich miesięcy i zaznaczyć, że dochód zależy od liczby godzin. Czy masz potwierdzenia przelewów albo rachunki do umowy zlecenia?
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-07-15 08:38
Ja bym opisał dochody miesiąc po miesiącu i obok dodał średnią z ostatnich kilku miesięcy, żeby było widać, skąd się bierze ta nieregularność. Masz rachunki albo potwierdzenia przelewów za ostatni okres?
Martyna84
2026-07-20 09:48
Przy umowie zlecenie i zmiennych wypłatach dobrze opisać dochody tak, żeby było widać realny obraz, a nie jedną przypadkową kwotę z ostatniego miesiąca. Ja ująłbym osobno wpływy z kilku ostatnich miesięcy, np. z datami i kwotami, a obok można podać średnią, żeby sąd widział skalę zarobków. Jeśli w jednym miesiącu było 3500 zł, a w kolejnym 800 zł, to samo wpisanie średniej może nie pokazać, jak niestabilna jest sytuacja. Do tego można krótko wyjaśnić, że liczba godzin zależy od zleceń i nie ma stałej gwarantowanej pensji. Dobrze też zachować potwierdzenia przelewów, rachunki do zlecenia albo PIT, jeśli już jest dostępny. We wniosku chodzi raczej o rzetelne pokazanie sytuacji, a nie o idealnie równą kwotę miesięczną. Sąd przy upadłości konsumenckiej patrzy też na koszty życia, zobowiązania i realną możliwość spłaty, więc nieregularność dochodów ma znaczenie. Z ilu miesięcy masz potwierdzenia wypłat ze zlecenia?
JolantaRestrukt
2026-07-25 20:33
Przy nieregularnym zleceniu nie wpisywałbym jednej kwoty tak, jakby była stała pensja, tylko pokazał realne wpływy z ostatnich miesięcy i ewentualnie obok średnią, żeby było widać wahania. Masz rachunki/potwierdzenia wypłat za każdy miesiąc?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy