Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze na koncie – czy trzeba opisać aktualną egzekucję?
Michal_w_ksiegach
2026-07-09 16:57
Mam obecnie zajęcie komornicze na koncie bankowym i zastanawiam się nad złożeniem wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu. Nie wiem, czy we wniosku trzeba osobno opisać samą egzekucję, czy wystarczy wskazać dług, którego ona dotyczy. Jak to ująć, żeby sąd miał jasny obraz sytuacji?
Dyskusja
10 komentarzy
Przemek88
2026-07-09 19:43
U mnie we wniosku był wpisany sam dług, ale dodatkowo opisałem, że jest już zajęcie komornicze konta, z sygnaturą sprawy i nazwą komornika, żeby sąd widział aktualną sytuację. Masz już pismo od komornika z numerem sprawy?
JakubUpadlosc
2026-07-09 20:01
Tak, dobrze jest opisać także aktualną egzekucję, a nie tylko sam dług. We wniosku można wskazać wierzyciela, kwotę zadłużenia, sygnaturę sprawy komorniczej, nazwisko komornika i informację, że jest zajęcie rachunku bankowego. Dzięki temu sąd widzi, że dług jest już egzekwowany i łatwiej łączy zobowiązanie z obecną sytuacją finansową. Masz już pismo od komornika z sygnaturą sprawy?
Asia_Rolnik
Odpowiedź do: JakubUpadlosc
2026-07-10 08:28
Jakub dobrze to ujął, tylko doprecyzowałbym, że sama egzekucja nie zastępuje opisania długu, a raczej uzupełnia obraz sytuacji. We wniosku można krótko wpisać, że dana wierzytelność jest już u komornika, z podaniem sygnatury i informacji o zajęciu konta, a szczegóły długu i tak osobno ująć przy zobowiązaniach.
Kornelia_96
Odpowiedź do: Asia_Rolnik
2026-07-14 17:10
Asia_Rolnik, rozumiem to podobnie: egzekucja raczej pokazuje aktualny etap sprawy, ale nie opisuje jeszcze samego zobowiązania. Ja bym rozdzielił te dwie rzeczy: osobno dług, wierzyciel i kwota, a przy tym krótka informacja, że sprawa jest już u komornika i jest zajęcie rachunku. Dzięki temu sąd widzi nie tylko skąd jest zadłużenie, ale też co realnie dzieje się teraz z kontem. Masz sygnaturę sprawy komorniczej i pismo o zajęciu z banku albo od komornika?
WeronikaRestrukt
Odpowiedź do: JakubUpadlosc
2026-07-10 10:57
JakubUpadlosc dobrze to ujął, bo sama informacja o długu może nie pokazać sądowi, że sprawa jest już na etapie komornika i konto jest zajęte. Dopisałbym krótko dane egzekucji, sygnaturę, komornika i czego dotyczy zajęcie, a jeśli masz pismo z banku albo od komornika, to czy planujesz je dołączyć do wniosku?
OlaOddluzenie
Odpowiedź do: WeronikaRestrukt
2026-07-22 15:30
WeronikaRestrukt ma rację, sam dług to jedno, ale zajęcie konta pokazuje już konkretny etap sprawy. U mnie przy podobnej sytuacji opisałem krótko, że trwa egzekucja, podałem komornika, sygnaturę i z jakiego długu wynika zajęcie rachunku. Dołączyłem też kopię pisma, które miałem, bo wtedy nie trzeba było się domyślać, skąd blokada na koncie. Masz już zawiadomienie od komornika albo tylko informację z banku?
AlicjaRestruktRolnik
2026-07-13 21:13
We wniosku dobrze jest wskazać nie tylko sam dług i wierzyciela, ale też trwającą egzekucję: komornika, sygnaturę sprawy i informację o zajęciu konta, bo sąd wtedy widzi aktualny stan zadłużenia. Masz już pismo od komornika z sygnaturą i kwotą egzekucji?
MichalRestrukt
2026-07-19 10:21
Tak, oprócz samego długu dobrze opisać też aktualne zajęcie komornicze konta: kto prowadzi egzekucję, sygnaturę sprawy, kwotę i z jakiego tytułu jest zajęcie. Sąd dzięki temu widzi nie tylko listę zobowiązań, ale też realną sytuację finansową na dzień składania wniosku.
IwonaUpadlosc
2026-07-20 17:01
Sam dług to jedno, ale aktualne zajęcie komornicze też dobrze krótko opisać, bo pokazuje sądowi bieżącą sytuację finansową i etap sprawy. Wpisałbym wierzyciela, sygnaturę egzekucji, komornika i informację, że jest zajęcie rachunku bankowego.
KarolinaRestrukt
2026-07-22 08:00
Taką egzekucję dobrze opisać osobno, żeby było jasne, że dług jest już na etapie komorniczym i że konto jest zajęte. Samo wskazanie wierzyciela i kwoty może nie pokazać całej sytuacji, zwłaszcza jeśli są potrącenia z rachunku. Można krótko napisać, jaki komornik prowadzi sprawę, podać sygnaturę i czego dotyczy zajęcie. Masz już pismo od komornika albo sygnaturę sprawy?
Z tej kategorii
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Czytaj więcej ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Ostatnio dodane ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›