Upadłość konsumencka Wrocław a kilka chwilówek – czy każdą pożyczkę trzeba wpisać osobno?
Pawel_z_Nadodrza
2026-07-08 07:29
Mam kilka zaległych chwilówek w różnych firmach pożyczkowych, część była refinansowana i trudno mi już ustalić dokładną historię każdej z nich. Przygotowuję wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu i zastanawiam się, czy takie zobowiązania trzeba rozpisać pojedynczo, czy można ująć je zbiorczo jako długi z pożyczek pozabankowych?
Dyskusja
9 komentarzy
JanekWroclaw
2026-07-08 08:56
U mnie przy wniosku każda chwilówka była wpisywana osobno, nawet jeśli ogólnie chodziło o ten sam typ długu. Chodziło bardziej o to, żeby sąd i syndyk widzieli konkretnych wierzycieli, kwoty i numery umów, a nie jedną zbiorczą pozycję „pożyczki pozabankowe”. Przy refinansowaniach też miałem bałagan, więc wpisałem tyle, ile udało się ustalić z maili, paneli klienta i wezwań do zapłaty. Tam, gdzie nie miałem pewności co do dokładnej kwoty, dawałem kwotę przybliżoną i zaznaczałem, że wynika z dostępnych dokumentów. Lepiej nie stresować się tym, że historia nie jest idealnie odtworzona, bo przy chwilówkach często po kilku przedłużeniach robi się chaos. Ważne, żeby nie pomijać firm, którym realnie coś zalegasz. U mnie potem i tak część danych była weryfikowana już na etapie korespondencji z wierzycielami. Masz jeszcze dostęp do paneli tych firm pożyczkowych albo tylko pisma od windykacji?
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-07-08 09:12
U mnie przy podobnej sytuacji każda chwilówka była wpisywana osobno, nawet jeśli część była refinansowana i historia nie była idealnie jasna. Wpisywałem tyle, ile dało się ustalić z maili, umów, paneli klienta i wezwań do zapłaty, a przy brakach dopisywałem, że kwota jest orientacyjna albo wymaga potwierdzenia przez wierzyciela. Zbiorcze ujęcie mogłoby potem robić bałagan, bo sąd i tak patrzy na konkretnego wierzyciela. Masz jeszcze dostęp do kont w tych firmach pożyczkowych?
NataliaOddluzenie
2026-07-08 09:15
U mnie przy upadłości każda chwilówka była wpisywana osobno, nawet jeśli ogólnie wyglądało to jak jeden wielki bałagan z pożyczkami pozabankowymi. Sąd patrzy na wierzycieli, więc firma pożyczkowa, kwota, umowa i ewentualne refinansowania miały znaczenie. Nie miałem pełnej historii wszystkich refinansowań, więc wpisałem to, co dało się ustalić z maili, paneli klienta, przelewów i wezwań do zapłaty. Przy brakach opisałem po prostu, że dokumentacja jest niepełna i podałem kwoty według ostatnich dostępnych informacji. Zbiorczo typu „chwilówki łącznie 30 tys.” raczej bym tego nie ujmował, bo potem trudno przypisać konkretnych wierzycieli. U mnie lepiej przeszło rozpisanie nawet niedoskonałe, ale z pokazaniem, że niczego nie próbuję ukryć. We Wrocławiu samo miasto raczej nie zmienia tej zasady, bardziej liczy się kompletność wniosku i spis wierzycieli. Masz jeszcze dostęp do paneli tych firm albo chociaż maile z umowami/refinansowaniami?
Romek_Oddluzenie
2026-07-08 09:25
Każdą chwilówkę lepiej wpisać osobno, bo to są różni wierzyciele i sąd/syndyk musi widzieć, komu i ile jesteś winien. Jeśli nie masz pełnej historii refinansowań, wpisz dane, które masz: nazwę firmy, przybliżoną kwotę, numer umowy albo datę, a braki można opisać w uwagach. Zbiorcze ujęcie jako „pożyczki pozabankowe” może potem utrudnić ustalenie wierzycieli, zwłaszcza gdy część długu trafiła już do windykacji albo cesji. Masz aktualne wezwania do zapłaty albo dostęp do paneli klienta tych firm?
RyszardWroclaw
Odpowiedź do: Romek_Oddluzenie
2026-07-08 09:41
Romek ma rację, przy kilku chwilówkach lepiej rozbić to na konkretne firmy, nawet jeśli kwoty czy daty są tylko orientacyjne. Masz chociaż maile, SMS-y albo panel klienta, żeby odtworzyć nazwy wierzycieli?
IzaWroclawOddluzenie
Odpowiedź do: RyszardWroclaw
2026-07-08 15:37
Ryszard dobrze podpowiada z tym odtworzeniem wierzycieli, bo przy upadłości konsumenckiej każda chwilówka to jednak osobne zobowiązanie wobec konkretnej firmy. Zbiorcze wpisanie jako „pożyczki pozabankowe” może być zbyt ogólne, szczególnie jeśli są różne umowy, różne cesje albo refinansowania. Jeśli nie masz pełnej historii, można wpisać dane na tyle dokładnie, na ile da się je ustalić, a przy kwotach zaznaczyć, że są orientacyjne. Dużo da się wyciągnąć z maili, SMS-ów, historii przelewów, paneli klienta i wezwań do zapłaty od windykacji. Przy refinansowaniach czasem wychodzi bałagan, bo pierwotna pożyczka była w jednej firmie, a potem pojawia się inny podmiot od obsługi albo cesji. We wniosku chodzi raczej o to, żeby nie pominąć wierzyciela, niż idealnie odtworzyć każdy dzień z historii chwilówki. Jeśli jakaś firma już sprzedała dług, dobrze wpisać aktualnego wierzyciela, a pierwotną firmę można dopisać w opisie. Masz dostęp do BIK albo KRD, żeby porównać to z tym, co znajdziesz w mailach?
Zenon81
Odpowiedź do: Romek_Oddluzenie
2026-07-21 07:35
Romek ma rację co do rozdzielenia tych chwilówek, bo przy kilku firmach pożyczkowych jedna zbiorcza pozycja może potem tylko mieszać obraz zadłużenia. Przy refinansowaniach często trudno dojść do pełnej historii, ale lepiej wpisać każdą firmę osobno z tym, co da się ustalić z maili, SMS-ów, profilu klienta albo wezwań do zapłaty. Braki można normalnie opisać, np. że kwota jest orientacyjna albo dokumentacja jest niepełna. Masz jeszcze dostęp do kont klienta w tych firmach pożyczkowych?
KarolinaRestrukt
2026-07-08 12:20
Każdą chwilówkę wpisuje się osobno, jako oddzielnego wierzyciela i oddzielne zobowiązanie, nawet jeśli wszystkie są „pożyczkami pozabankowymi”. Przy refinansowaniach dobrze podać tyle, ile da się ustalić: nazwę firmy, aktualną kwotę zadłużenia, numer umowy albo chociaż przybliżone dane i zaznaczyć, że historia była refinansowana. Ujęcie zbiorcze może później utrudnić sądowi i syndykowi ustalenie, kogo zawiadomić i jakie długi mają wejść do postępowania. Masz dostęp do maili/SMS-ów albo paneli klienta tych firm, żeby sprawdzić aktualne salda?
Arek_92
2026-07-08 16:42
Raczej nie ujmowałbym tego zbiorczo, bo we wniosku zwykle wpisuje się każdego wierzyciela osobno, nawet jeśli wszystkie długi są „chwilówkami”. Jeśli nie masz pełnej historii refinansowań, wpisz to, co da się ustalić z umów, maili, paneli klienta albo wezwań do zapłaty, a braki można opisać możliwie rzeczowo.
Z tej kategorii
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Czytaj więcej ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Ostatnio dodane ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›