Upadłość konsumencka Wrocław a samochód używany do dojazdu do pracy – czy trzeba go dokładnie opisać?
WroclawTomasz
2026-07-07 19:01
Przymierzam się do złożenia wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu i mam wątpliwość dotyczącą starego samochodu, którym dojeżdżam do pracy poza miasto. Auto ma już kilkanaście lat, nie jest dużo warte, ale formalnie jest zarejestrowane na mnie i nadal z niego korzystam. Nie wiem, czy we wniosku trzeba opisać tylko sam fakt posiadania auta, czy też podać jego szacunkową wartość, stan techniczny i sposób wykorzystania. Zależy mi na tym, żeby nie pominąć czegoś, co później mogłoby zostać źle odebrane. Czy taki samochód trzeba szczegółowo wykazać? Czy znaczenie ma to, że jest potrzebny do pracy?
Dyskusja
10 komentarzy
DamianRestruktRolnik
2026-07-07 19:14
U mnie przy składaniu wniosku wpisywałem samochód normalnie w majątku, mimo że był stary i raczej bez większej wartości. Podałem markę, rocznik, przebieg mniej więcej, stan techniczny i orientacyjną cenę, za jaką realnie dałoby się go sprzedać. Nikt nie oczekiwał ode mnie wyceny rzeczoznawcy, chodziło bardziej o to, żeby syndyk i sąd widzieli, że auto nie zostało pominięte. Opisałem też, że używam go do dojazdów do pracy, bo u mnie komunikacją byłoby to praktycznie nierealne. Sam fakt, że auto jest potrzebne do pracy, nie oznacza automatycznie, że zostanie poza masą upadłości, ale taki kontekst może mieć znaczenie przy ocenie sytuacji. Lepiej nie robić z tego wielkiego opisu, tylko rzeczowo napisać, co to za samochód i ile mniej więcej jest wart. Masz jakąś orientacyjną wartość tego auta z ogłoszeń podobnych modeli?
JolantaRestrukt
Odpowiedź do: DamianRestruktRolnik
2026-07-16 12:34
DamianRestruktRolnik dobrze to ujął, u mnie też chodziło raczej o zwykły, uczciwy opis auta, a nie specjalistyczną wycenę. Wpisałem podstawowe dane, stan i realną kwotę sprzedaży, bo lepiej od razu pokazać, że to samochód do dojazdów, a nie wartościowy majątek.
Aga_96
2026-07-07 19:28
Tak, taki samochód trzeba ująć we wniosku, nawet jeśli jest stary i ma niewielką wartość. Zwykle wpisuje się markę, model, rocznik, numer rejestracyjny, informację, że auto jest zarejestrowane na Ciebie, oraz orientacyjną wartość rynkową. Dobrze też krótko opisać stan techniczny, zwłaszcza jeśli wpływa on na cenę, np. korozja, duży przebieg, naprawy do zrobienia. Sam fakt, że auto służy do dojazdu do pracy, też ma znaczenie i można to jasno zaznaczyć, bo pokazuje, że nie jest to majątek „luksusowy”, tylko narzędzie do normalnego funkcjonowania. Syndyk i tak później oceni, czy samochód wchodzi do masy upadłości i czy jest sens go sprzedawać, ale brak wpisania auta mógłby wyglądać źle. Przy tanim, kilkunastoletnim aucie często realna wartość jest dużo niższa niż komuś się wydaje, więc nie ma sensu jej zawyżać, tylko podać rozsądną kwotę z ogłoszeń podobnych aut. Masz jakieś zdjęcia albo wycenę z ogłoszeń podobnego modelu?
Bartek_81
Odpowiedź do: Aga_96
2026-07-07 19:55
Zgadzam się z Aga_96, przy takim aucie lepiej pokazać pełny obraz: że samochód istnieje, jest zarejestrowany na Ciebie, ile mniej więcej może być wart i w jakim jest stanie. Dodałbym jeszcze krótko, że służy do dojazdu do pracy poza miasto, bo to może mieć znaczenie dla oceny Twojej sytuacji.
IwonaUpadlosc
Odpowiedź do: Aga_96
2026-07-14 10:16
Aga_96 dobrze to ujęła, tylko zastanawiam się jeszcze, jak szczegółowo opisywać stan auta, jeśli to zwykły kilkunastoletni samochód z drobnymi usterkami. Czy wystarczy krótka informacja o wieku, przebiegu i orientacyjnej wartości?
MarcinRolnik
2026-07-08 08:17
Tak, taki samochód trzeba ująć we wniosku, nawet jeśli jest stary i ma niewielką wartość, bo formalnie jest Twoim składnikiem majątku. Zwykle podaje się markę, rocznik, stan techniczny i orientacyjną wartość rynkową, choćby szacunkową na podstawie podobnych ogłoszeń. To, że auto służy do dojazdu do pracy, też dobrze opisać, bo może mieć znaczenie przy ocenie Twojej sytuacji. Czy samochód jest w pełni Twój, czy np. współwłasność z kimś z rodziny?
MajaRolnik
2026-07-08 08:35
We wniosku podaje się samochód jako składnik majątku, zwykle z marką, rocznikiem, szacunkową wartością i krótką informacją o stanie, bo syndyk i tak będzie to później weryfikował. Jeśli auto jest potrzebne do dojazdu do pracy, dobrze to jasno zaznaczyć, zwłaszcza gdy bez niego trudno byłoby utrzymać zatrudnienie.
DorotaRestrukt
2026-07-08 09:39
A masz już jakąś orientacyjną wycenę tego auta, chociażby z ogłoszeń podobnych roczników? Przy takim wniosku chyba i tak trzeba wpisać składniki majątku dość konkretnie, więc sam fakt posiadania samochodu może być za mało. Stan techniczny też może mieć znaczenie, szczególnie jeśli auto jest stare i realnie niewiele warte. Czy samochód jest tylko na Ciebie, czy jest współwłasność?
JanekWroclaw
2026-07-12 07:47
We wniosku raczej nie ograniczałbym się tylko do informacji, że auto istnieje, bo syndyk i tak będzie patrzył na skład majątku, więc sensownie podać markę, rocznik, stan i realną orientacyjną wartość, nawet jeśli jest niska. Czy samochód jest wpisany tylko na Ciebie, czy jest współwłasność?
LucynaUpadlosc
2026-07-19 22:05
U mnie przy podobnym wniosku wpisywałem auto normalnie jako składnik majątku: marka, rocznik, orientacyjna wartość i krótko, że jest stare oraz używane do dojazdów do pracy. Lepiej nie pomijać takich rzeczy, bo i tak mogą wyjść po rejestrach, a przy niskiej wartości zwykle bardziej liczy się jasne opisanie sytuacji.
Z tej kategorii
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Czytaj więcej ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Ostatnio dodane ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›