Upadłość konsumencka Wrocław a dług w urzędzie skarbowym – czy trzeba go wpisać we wniosku?

ElaKawa 2026-06-29 15:56
Mam klientkę z Wrocławia, która oprócz kredytów i chwilówek ma jeszcze zaległość w urzędzie skarbowym po rozliczeniu PIT sprzed kilku lat. Kwota nie jest bardzo duża, ale urząd przysyłał już upomnienia i sprawa nadal widnieje jako zaległość. Czy przy upadłości konsumenckiej we Wrocławiu taki dług wobec skarbówki trzeba opisać we wniosku tak samo jak pozostałych wierzycieli?

Dyskusja

10 komentarzy
IzaWroclawOddluzenie
2026-06-29 17:44
Tak, zaległość wobec urzędu skarbowego też wpisuje się we wniosku, bo to normalny wierzyciel w postępowaniu, nawet jeśli kwota nie jest duża. Trzeba tylko uważać, czy chodzi o sam podatek z PIT, czy doszły też odsetki i koszty upomnienia.
DorotaRestrukt Odpowiedź do: IzaWroclawOddluzenie
2026-06-29 18:35
Zgadzam się z Izą, u mnie przy podobnej sprawie taki dług z urzędu skarbowego był normalnie ujęty razem z bankami i chwilówkami. Sąd i tak patrzy na całość zadłużenia, więc pominięcie skarbówki tylko robi zamieszanie, zwłaszcza jak są już upomnienia. Dobrze jest wziąć z urzędu aktualne saldo, bo po latach często wychodzi trochę inna kwota przez odsetki i koszty. Czy klientka ma jakieś pismo z US z rozbiciem tej zaległości?
Mirek_Upadlosc Odpowiedź do: IzaWroclawOddluzenie
2026-07-09 09:33
Zgadzam się z tym, co napisała Iza. Zaległość z PIT wobec skarbówki normalnie trafia do wykazu wierzycieli, nawet jeśli kwota wydaje się mała, bo sąd i syndyk muszą mieć pełny obraz zadłużenia. Dobrze rozbić to na kwotę główną, odsetki i ewentualne koszty upomnień, bo urząd zwykle ma to już naliczone w swoim saldzie. Czy klientka ma aktualne zaświadczenie albo zestawienie zaległości z urzędu skarbowego?
MajaRolnik
2026-06-30 07:03
Tak, zaległość wobec urzędu skarbowego wpisuje się we wniosku o upadłość konsumencką tak jak inne długi, z podaniem urzędu jako wierzyciela i kwoty zaległości. To, że sprawa dotyczy PIT sprzed kilku lat i kwota nie jest duża, nie zmienia faktu, że jest to nadal zobowiązanie. Sąd i syndyk muszą mieć pełny obraz sytuacji finansowej, więc pominięcie skarbówki mogłoby później niepotrzebnie skomplikować sprawę. Czy klientka ma aktualne zaświadczenie z urzędu o wysokości zaległości?
Adrian_94 Odpowiedź do: MajaRolnik
2026-07-06 10:47
Zgadzam się z MajaRolnik, taki PIT z urzędu skarbowego traktuje się jak normalne zobowiązanie i lepiej, żeby we wniosku był pokazany razem z resztą długów, bo sąd i syndyk i tak patrzą na całość sytuacji dłużnika. Czy klientka ma aktualne saldo z urzędu, już z odsetkami?
Arek_92
2026-07-05 09:23
Tak, taki dług wobec urzędu skarbowego wpisuje się we wniosku jak każdą inną zaległość. Lepiej ująć go wprost, z kwotą, nazwą urzędu i informacją, że chodzi o zaległość po PIT, bo sąd i tak patrzy na całość zadłużenia. To, że kwota nie jest duża, nie zmienia faktu, że skarbówka jest wierzycielem. Czy klientka ma aktualne saldo zaległości z urzędu?
Maciek84
2026-07-06 15:47
Z mojego doświadczenia taki dług do urzędu skarbowego wpisuje się we wniosku normalnie, tak jak innych wierzycieli. U mnie syndyk i sąd patrzyli raczej na to, czy lista zobowiązań jest pełna, a nie na to, czy kwota wobec skarbówki jest duża czy mała. Lepiej opisać, że to zaległość z PIT, podać urząd, kwotę i wspomnieć o upomnieniach, żeby potem nie wyglądało, że coś zostało pominięte. Czy ta zaległość jest już po jakiejś egzekucji, czy na razie były tylko pisma z urzędu?
MikolajUpadlosc
2026-07-09 20:35
Z mojego doświadczenia taki dług do urzędu skarbowego normalnie wpisuje się we wniosku, tak jak banki, chwilówki czy inne zobowiązania. U mnie syndyk i sąd patrzyli raczej na to, żeby lista wierzycieli była pełna, nawet jeśli kwota była niewielka albo sprawa była „stara”. Zaległość z PIT też jest konkretnym wierzycielem, więc pominięcie mogłoby potem tylko narobić niepotrzebnego zamieszania. Czy klientka ma z urzędu aktualne saldo zaległości z odsetkami?
EdytaWroclaw
2026-07-11 08:44
Tak, taki dług do urzędu skarbowego wpisuje się we wniosku tak samo jak kredyty, chwilówki czy inne zobowiązania. Sąd patrzy na całą sytuację dłużnika, więc pominięcie zaległości podatkowej mogłoby tylko niepotrzebnie namieszać w sprawie. Dobrze opisać, z czego wynika zaległość, jaka jest kwota i na jakim etapie są działania urzędu. Czy klientka ma aktualne saldo zaległości z urzędu skarbowego?
Radek_Oddluzenie Odpowiedź do: EdytaWroclaw
2026-07-12 09:40
Zgadzam się z Edytą, w praktyce taki dług ze skarbówki normalnie wpisuje się razem z resztą zobowiązań. Miałem podobną sytuację w rodzinie i zaległość z PIT-u była ujęta we wniosku jako osobny wierzyciel, z podaniem urzędu i kwoty z upomnień. Lepiej, żeby sąd widział pełny obraz, bo potem wyjaśnianie pominiętej zaległości tylko wydłuża sprawę. Czy klientka ma aktualne zaświadczenie albo saldo zaległości z urzędu?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy