Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony udział w mieszkaniu – czy sąd będzie to badał?

Rysiek_w_spolce 2026-06-21 12:39
Mam pytanie o sytuację, która pewnie nie jest bardzo rzadka, ale trudno mi znaleźć konkretny opis. Wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu jest już prawie gotowy, długi wynoszą około 90 tys. zł, a kilka miesięcy temu po ojcu odziedziczyłem 1/8 udziału w mieszkaniu pod Wrocławiem. Nie mieszkam tam i nie mam z tego żadnych pieniędzy, ale formalnie w księdze wieczystej widnieję jako współwłaściciel. Czy przy upadłości konsumenckiej taki udział trzeba opisywać jak normalny majątek i czy sąd albo syndyk może się tym później szczególnie zainteresować?

Dyskusja

1 komentarzy
PaulinaRolnik
2026-06-21 13:55
Sąd i syndyk raczej nie patrzą tylko na to, czy z udziału masz realny dochód, ale też na sam fakt posiadania majątku. Taki udział 1/8 w mieszkaniu może być badany, nawet jeśli tam nie mieszkasz i nie korzystasz z lokalu. To nie znaczy automatycznie, że wniosek o upadłość odpada, bo przy upadłości konsumenckiej sam majątek nie wyklucza postępowania. Może natomiast wejść do masy upadłości i wtedy syndyk będzie oceniał, czy da się go sprzedać albo jakoś rozliczyć. Przy małym udziale w mieszkaniu ze współwłaścicielami bywa to praktycznie trudne, ale formalnie nie jest to rzecz pomijalna. Lepiej nie traktować tego jako „bez znaczenia”, bo wpis w księdze wieczystej i tak jest do ustalenia. We wniosku trzeba to normalnie ujawnić, żeby później nie wyglądało, że coś zostało ukryte. Czy pozostali współwłaściciele mieszkają w tym lokalu?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy