Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – czy długi firmowe też wchodzą?

JoannaWroclaw 2026-06-01 19:12
Mam pytanie dotyczące upadłości konsumenckiej we Wrocławiu po zamknięciu jednoosobowej działalności gospodarczej. Przez kilka lat prowadziłam mały salon kosmetyczny, ale działalność zamknęłam w 2024 roku, bo koszty lokalu i leasing sprzętu mnie przerosły. Zostało mi około 82 tys. zł długu, w tym zaległości wobec ZUS, pożyczka firmowa i kilka faktur od dostawców. Teraz pracuję na etacie w sklepie i zastanawiam się nad złożeniem wniosku jako osoba prywatna. Czy przy upadłości konsumenckiej sąd we Wrocławiu patrzy inaczej na długi, które powstały jeszcze z działalności? Czy trzeba we wniosku szczególnie opisywać powody zamknięcia firmy i to, dlaczego nie udało się spłacić zobowiązań? Chciałabym też wiedzieć, czy sam fakt prowadzenia firmy wcześniej może utrudnić ogłoszenie upadłości konsumenckiej.

Dyskusja

4 komentarzy
Aurelia_88
2026-06-01 20:01
Tak, po zamknięciu JDG takie długi co do zasady mogą wejść do upadłości konsumenckiej, także ZUS, pożyczka firmowa czy faktury od dostawców, bo przy jednoosobowej działalności odpowiada się prywatnym majątkiem. Istotne będzie raczej, czy działalność jest już faktycznie wykreślona i czy nie ma jakichś zabezpieczeń typu leasing albo poręczenie.
KasiaUpadloscWroclaw
2026-06-01 21:12
Długi z jednoosobowej działalności zwykle nie znikają tylko dlatego, że firma została zamknięta, bo przy JDG odpowiada się całym majątkiem jako osoba fizyczna. Dlatego w upadłości konsumenckiej takie zobowiązania mogą się pojawić razem z prywatnymi, w tym ZUS, pożyczka firmowa czy faktury od dostawców. Dużo zależy jednak od tego, czy działalność jest już faktycznie wykreślona i czy nie ma jakichś spraw sądowych albo egzekucji w toku. Istotne może być też, czy długi powstały przy normalnym prowadzeniu firmy, czy np. były już zaciągane wtedy, gdy sytuacja była ewidentnie bez wyjścia. We Wrocławiu samo miejsce zamieszkania ma znaczenie głównie organizacyjne, bo sprawa trafia do właściwego sądu. Przy kwocie 82 tys. zł raczej skupiłbym się na pełnym spisaniu wszystkich wierzycieli, bo pominięcie kogoś może potem komplikować sprawę. Czy masz już jakieś zajęcia komornicze albo pozwy od wierzycieli?
PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-06-02 07:42
Co do zasady po zamknięciu JDG takie zobowiązania mogą być ujęte w upadłości konsumenckiej, także ZUS, pożyczka firmowa czy faktury, ale dużo zależy od tego, kiedy powstały i czy nie ma zabezpieczeń typu leasing. Czy ten leasing sprzętu został już rozwiązany i rozliczony?
PawelOddluzenieRestrukt Odpowiedź do: PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-06-02 08:38
Dobrze, że padł temat leasingu, bo od tego może zależeć realna wysokość długu po rozliczeniu sprzętu. Czy masz już końcowe rozliczenie z leasingodawcą po zamknięciu umowy?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy