Upadłość konsumencka Wrocław a dodatkowa umowa zlecenie – czy trzeba zgłaszać ją syndykowi?
SlawekM
2026-05-29 20:15
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i pracuję normalnie na etacie, ale pojawiła mi się możliwość dorobienia na krótkiej umowie zleceniu. Nie chodzi o duże kwoty, raczej kilka zleceń miesięcznie, ale nie chcę później mieć problemu, że coś zostało ukryte. Czy taką dodatkową umowę i dochód trzeba od razu zgłaszać syndykowi?
Dyskusja
8 komentarzy
Tomek90
2026-05-29 21:32
Zależy trochę, na jakim etapie jest Twoja sprawa i czy masz już ustalony plan spłaty, bo syndyk zwykle chce mieć pełny obraz dochodów po ogłoszeniu upadłości. Przy dodatkowej umowie zleceniu nie ukrywałbym tego, nawet jeśli kwoty są małe, bo później może wyjść z PIT-u albo przelewów. Dobrze też sprawdzić, czy zlecenie będzie jednorazowe, czy cykliczne, bo to może mieć znaczenie przy ocenie dochodów. Masz już kontakt z syndykiem i składałeś mu dotąd jakieś miesięczne zestawienia wpływów?
EmiliaRolnik
Odpowiedź do: Tomek90
2026-05-29 21:35
Tomek90 dobrze zwrócił uwagę na etap sprawy, bo inaczej wygląda sytuacja przed ustaleniem planu spłaty, a inaczej już po jego zatwierdzeniu. Taka umowa zlecenie to jednak dodatkowy dochód, więc syndyk raczej będzie chciał o niej wiedzieć, nawet jeśli są to niewielkie kwoty. Lepiej zgłosić ją normalnie i mieć ślad, że nic nie było ukrywane, bo takie wpływy mogą potem wyjść z dokumentów podatkowych albo historii rachunku. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze u syndyka?
Wojtek_Rolnik
Odpowiedź do: EmiliaRolnik
2026-05-29 22:36
EmiliaRolnik, właśnie ten etap sprawy trochę mnie zastanawia, bo jestem jeszcze przed ustaleniem planu spłaty. Nie chcę robić z tego tajemnicy, tylko nie wiem, czy zgłasza się sam fakt podpisania zlecenia, czy dopiero konkretny wpływ na konto. Kwoty byłyby raczej nieregularne i niewielkie, więc tym bardziej nie wiem, jak syndyk to traktuje w praktyce. Czy wystarczy napisać do syndyka mailowo z informacją o takiej umowie?
BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-29 21:51
Tak, taki dodatkowy dochód z umowy zlecenia trzeba zgłosić syndykowi, nawet jeśli kwoty są niewielkie. Po ogłoszeniu upadłości syndyk patrzy na cały majątek i bieżące wpływy upadłego, więc ukrywanie albo pomijanie zlecenia mogłoby później wyglądać źle. Sama umowa zlecenie nie jest zakazana, chodzi raczej o to, żeby syndyk wiedział, skąd są dodatkowe pieniądze i w jakiej wysokości. W praktyce dobrze wysłać mu krótką informację mailowo, dołączyć umowę, jeśli już jest podpisana, i potem przekazywać dane o wypłatach. Część dochodu może mieć znaczenie dla masy upadłości albo późniejszego planu spłaty, ale to zależy od wysokości wpływów i sytuacji domowej. Lepiej nie czekać do momentu, aż syndyk sam zobaczy przelew na koncie i zacznie dopytywać. Czy syndyk kontaktuje się z Tobą mailowo, czy tylko listownie?
Artur_94
2026-05-29 22:13
A na jakim etapie dokładnie jest Twoja sprawa po ogłoszeniu upadłości? Bo trochę inaczej wygląda sytuacja, gdy syndyk jeszcze ustala masę upadłości, a inaczej gdy jest już plan spłaty. Co do zasady dodatkowy dochód raczej nie powinien być traktowany jako coś „obok”, skoro pojawia się już po ogłoszeniu upadłości. Przy małych kwotach pewnie nie będzie to wielka sprawa, ale ukrywanie takiej umowy może później wyglądać gorzej niż samo dorobienie. Ja bym tego nie zostawiał bez informacji, zwłaszcza jeśli wpływy będą na konto. Dobrze też sprawdzić, czy w umowie zlecenia będą regularne wypłaty, czy jednorazowe rozliczenia. Czy masz już kontakt bezpośrednio z syndykiem i dostałeś od niego jakieś wytyczne co do zgłaszania zmian w dochodach?
Sylwia96
2026-05-29 22:57
U mnie syndyk chciał mieć zgłaszany każdy dodatkowy dochód, nawet z małych zleceń, więc po prostu wysłałem mu maila z informacją o umowie i kwocie. Masz już ustalone z syndykiem, jak zgłaszać zmiany w dochodach?
LucynaUpadlosc
2026-05-30 07:15
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdej dodatkowej umowie i wpływie na konto, nawet przy małych kwotach, więc zgłosiłem zlecenie mailowo i potem nie było tematu. Masz już ustalone z syndykiem, w jakiej formie zgłaszać nowe dochody?
Zosia90
2026-05-30 10:35
Czy syndyk ustalił Ci już konkretną kwotę potrąceń z pensji albo plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na wcześniejszym etapie? To może mieć znaczenie, bo przy dodatkowym dochodzie zwykle i tak będzie pytanie, czy wpływa on na masę upadłości i Twoje bieżące koszty życia. Ja bym tego nie traktował jako coś „poza systemem”, nawet jeśli kwoty są niewielkie, tylko wyjaśnił z syndykiem, jak chce mieć to zgłaszane. Czy ta umowa zlecenie ma być jednorazowa, czy regularna co miesiąc?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy Czytaj więcej ›
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna w pracy – czy trzeba zgłosić ją syndykowi? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a praca za granicą – czy dochody z Niemiec trzeba zgłaszać syndykowi? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a spadek po rodzicu – czy trzeba zgłosić go syndykowi? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto bankowe z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – czy długi firmowe też wchodzą? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy sąd będzie to sprawdzał? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna w pracy – czy trzeba zgłosić ją syndykowi? Ostatnio dodane ›
- Czy leasingodawca może wypowiedzieć umowę leasingu po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy remontowej we Wrocławiu – co z zaliczką, materiałami i niedokończonym mieszkaniem? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a praca za granicą – czy dochody z Niemiec trzeba zgłaszać syndykowi? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy sprzątającej we Wrocławiu – co z kluczami, kartami dostępu i opłaconą usługą? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a spadek po rodzicu – czy trzeba zgłosić go syndykowi? Ostatnio dodane ›
- Czy kontrahent może zerwać umowę ramową po złożeniu wniosku o restrukturyzację firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość cateringu dietetycznego we Wrocławiu – co z opłaconym pakietem posiłków? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto bankowe z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Ostatnio dodane ›
- Czy wynajmujący może wypowiedzieć najem hali po otwarciu restrukturyzacji we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›