Upadłość konsumencka Wrocław a świadczenie z ZFŚS – czy syndyk może je przejąć?
Wojtek_po_pracy
2026-05-28 21:01
Pracuję we Wrocławiu na etacie i po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej dostałem informację, że mogę otrzymać świadczenie z funduszu socjalnego w pracy. Nie chodzi o dużą kwotę, raczej dopłatę przed urlopem, ale zastanawiam się, czy takie pieniądze też trzeba zgłaszać syndykowi. Czy przy upadłości konsumenckiej syndyk może przejąć świadczenie z ZFŚS?
Dyskusja
6 komentarzy
DorotaRestrukt
2026-05-28 21:45
A masz już przyznane to świadczenie z ZFŚS, czy dopiero możesz o nie wystąpić? To może mieć znaczenie, bo inaczej wygląda sytuacja, gdy pieniądze są już przyznane i wypłacone, a inaczej gdy to tylko potencjalna dopłata. ZFŚS jest świadczeniem socjalnym, ale przy upadłości i tak syndyk zwykle interesuje się wszystkimi wpływami na konto. Ja bym tego nie traktował jak zwykłego dodatku „poza systemem”, bo potem może być niepotrzebne zamieszanie, jeśli syndyk sam zobaczy przelew. Dużo zależy też od tego, na jakiej podstawie jest wypłata: dopłata do wypoczynku, zapomoga, świadczenie urlopowe czy coś innego. W praktyce często rozstrzygające jest, czy dana kwota podlega zajęciu i czy wchodzi do masy upadłości. Czy to ma być dopłata do urlopu z ZFŚS, czy jednorazowa zapomoga socjalna?
LucynaUpadlosc
Odpowiedź do: DorotaRestrukt
2026-05-29 08:52
Dorota ma rację, że etap sprawy robi różnicę: jeśli świadczenie z ZFŚS jest już przyznane albo wypłacone, lepiej zgłosić to syndykowi, bo on ocenia, czy dana kwota wchodzi do masy upadłości, a nie sam pracownik. Masz już decyzję z zakładu pracy, czy dopiero informację, że możesz złożyć wniosek?
MikolajUpadlosc
Odpowiedź do: LucynaUpadlosc
2026-06-09 13:10
Lucyna dobrze zwróciła uwagę na ten moment, bo u mnie syndyk inaczej patrzył na coś, co było tylko zapowiedziane, a inaczej na pieniądze już przyznane. Ja przy podobnej dopłacie z pracy po prostu napisałem krótkiego maila do syndyka, że taka kwota może się pojawić, i potem nie było żadnych nieporozumień. To nie była wielka suma, ale i tak wolałem mieć ślad, że niczego nie ukrywałem. Masz już konkretną decyzję z kadr o przyznaniu tej dopłaty?
Teresa_84
2026-05-31 20:41
Takie świadczenie z ZFŚS zwykle traktuje się jako dodatkowy wpływ, więc syndyk może chcieć o nim wiedzieć, nawet jeśli kwota nie jest duża. To, czy faktycznie trafi do masy upadłości, zależy m.in. od rodzaju świadczenia i Twojej sytuacji dochodowej. U mnie przy podobnych dodatkach syndyk pytał raczej o źródło i wysokość, a dopiero potem oceniał, czy coś z tego obejmuje. Masz już ustalony plan potrąceń z wynagrodzenia?
MartaWroclaw
2026-06-10 15:13
W praktyce takie świadczenie z ZFŚS lepiej potraktować jako dodatkowy wpływ i zgłosić syndykowi, nawet jeśli kwota jest niewielka. To, czy syndyk faktycznie je zajmie, zależy od charakteru świadczenia i tego, jak zostanie wypłacone. Często dopłaty urlopowe albo socjalne trafiają normalnie na konto razem z wynagrodzeniem albo osobnym przelewem, więc syndyk może się tym zainteresować. ZFŚS ma charakter socjalny, ale sama nazwa funduszu nie oznacza automatycznie, że pieniądze są poza masą upadłości. Przy upadłości konsumenckiej liczy się też to, czy świadczenie jest jednorazowe, celowe i z jakiego tytułu zostało przyznane. Lepiej nie przemilczeć takiej wypłaty, bo później może wyglądać to gorzej niż samo otrzymanie dopłaty. Możesz też zapytać w kadrach, jak dokładnie opiszą przelew i na jakiej podstawie przyznają świadczenie. To ma być dopłata do wypoczynku czy jakaś zapomoga socjalna?
KasiaUpadloscWroclaw
2026-06-11 10:07
Takie świadczenie z ZFŚS raczej nie jest traktowane jak zwykła pensja, bo jego charakter zależy od regulaminu funduszu i celu wypłaty. Przy upadłości konsumenckiej syndyk zwykle interesuje się każdym wpływem na konto, więc ukrywanie tego może później tylko skomplikować sprawę. Sama dopłata urlopowa czy świadczenie socjalne nie zawsze musi w całości trafić do masy upadłości, ale to już zależy od konkretnej podstawy wypłaty i sytuacji dłużnika. Inaczej może być przy zapomodze losowej, a inaczej przy typowym świadczeniu urlopowym wypłacanym pracownikom. Ja bym po prostu zgłosił syndykowi, że taka wypłata ma być albo już była, i poprosił o informację, jak ją potraktuje. Dobrze też zachować decyzję z zakładu pracy albo pasek wypłaty, żeby było widać, że to środki z ZFŚS, a nie dodatkowe wynagrodzenie. Czy masz informację, czy to jest dopłata urlopowa, zapomoga, czy tzw. wczasy pod gruszą?
Z tej kategorii
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Czytaj więcej ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Ostatnio dodane ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›