Upadłość konsumencka Wrocław a świadczenie z ZFŚS – czy syndyk może je przejąć?

Wojtek_po_pracy 2026-05-28 21:01
Pracuję we Wrocławiu na etacie i po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej dostałem informację, że mogę otrzymać świadczenie z funduszu socjalnego w pracy. Nie chodzi o dużą kwotę, raczej dopłatę przed urlopem, ale zastanawiam się, czy takie pieniądze też trzeba zgłaszać syndykowi. Czy przy upadłości konsumenckiej syndyk może przejąć świadczenie z ZFŚS?

Dyskusja

1 komentarzy
DorotaRestrukt
2026-05-28 21:45
A masz już przyznane to świadczenie z ZFŚS, czy dopiero możesz o nie wystąpić? To może mieć znaczenie, bo inaczej wygląda sytuacja, gdy pieniądze są już przyznane i wypłacone, a inaczej gdy to tylko potencjalna dopłata. ZFŚS jest świadczeniem socjalnym, ale przy upadłości i tak syndyk zwykle interesuje się wszystkimi wpływami na konto. Ja bym tego nie traktował jak zwykłego dodatku „poza systemem”, bo potem może być niepotrzebne zamieszanie, jeśli syndyk sam zobaczy przelew. Dużo zależy też od tego, na jakiej podstawie jest wypłata: dopłata do wypoczynku, zapomoga, świadczenie urlopowe czy coś innego. W praktyce często rozstrzygające jest, czy dana kwota podlega zajęciu i czy wchodzi do masy upadłości. Czy to ma być dopłata do urlopu z ZFŚS, czy jednorazowa zapomoga socjalna?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy