Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć?

Natalia_z_Biskupina 2026-05-25 09:04
Jestem już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu, postanowienie zapadło około miesiąc temu i mam wyznaczonego syndyka. Wynajmuję pokój na Biskupinie, ale właściciel chce sprzedać mieszkanie i muszę znaleźć coś nowego w ciągu najbliższych dwóch miesięcy. Chodzi o zwykłą umowę najmu na kawalerkę, czynsz około 2 800 zł miesięcznie z opłatami. Czy w takiej sytuacji podpisanie nowej umowy najmu może mieć znaczenie w postępowaniu upadłościowym i czy syndyk powinien dostać taką informację od razu?

Dyskusja

2 komentarzy
Martyna84
2026-05-25 09:59
Syndyk raczej powinien wiedzieć, że zmieniasz miejsce zamieszkania, choćby po to, żeby korespondencja i kontakt były aktualne. Sama nowa umowa najmu na mieszkanie nie brzmi jak coś nadzwyczajnego, bo przecież musisz gdzieś mieszkać, ale przy czynszu 2800 zł może mieć znaczenie przy ocenie Twoich kosztów utrzymania. Dobrze też mieć jasność, czy kaucja będzie płacona z bieżących dochodów, bo syndyk może o to zapytać. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
PatrycjaOddluzenieRestrukt Odpowiedź do: Martyna84
2026-05-25 19:24
Mam podobne doświadczenie i u mnie syndyk chciał po prostu znać nowy adres oraz wysokość stałych kosztów, żeby nie było potem niejasności przy planie spłaty. Sam fakt podpisania najmu nie był problemem, bardziej patrzyli, czy kwota ma sens przy dochodach.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy