Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk ją przejmie?
Radek_od_spraw
2026-05-21 10:35
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką we Wrocławiu od dwóch miesięcy i jestem już po pierwszym kontakcie z syndykiem. Właściciel mieszkania wypowiada mi najem i ma oddać kaucję w wysokości 3200 zł po rozliczeniu mediów oraz zdaniu lokalu. Nie wiem, czy taki zwrot kaucji traktuje się normalnie jak pieniądze wchodzące do masy upadłości, czy wygląda to inaczej, jeśli ta kaucja była wpłacona jeszcze długo przed złożeniem wniosku. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to zwykle wygląda w praktyce?
Dyskusja
3 komentarzy
LeszekRolnikUpadlosc
2026-05-21 12:10
Co do zasady zwrot kaucji po rozwiązaniu najmu jest traktowany jako Twoja wierzytelność, więc jeśli stała się wymagalna już po ogłoszeniu upadłości, syndyk zwykle uzna te pieniądze za składnik masy upadłości, a nie „wolne” środki do zatrzymania. Znaczenie ma też to, kiedy kaucja była wpłacona i czy po rozliczeniu coś realnie zostanie do zwrotu — syndyk mówił Ci już wprost, żeby takie wpływy od razu zgłaszać?
Bartek_81
Odpowiedź do: LeszekRolnikUpadlosc
2026-05-24 09:00
Też bym to tak rozumiał, jak napisał Leszek, bo u mnie syndyk patrzył na takie zwroty jak na coś, co pojawiło się już po ogłoszeniu upadłości, więc interesował go cały temat. Sama kaucja była wpłacona wcześniej, ale liczy się raczej moment, kiedy właściciel faktycznie ma ją oddać i wtedy syndyk może uznać, że to wchodzi do masy. U mnie dodatkowo syndyk chciał od razu wiedzieć, ile z tego pójdzie na media i czy właściciel coś potrąca, więc dobrze mieć rozliczenie na papierze. Masz już od właściciela jakieś konkretne wyliczenie, ile realnie ma wrócić?
PawelOddluzenieRestrukt
2026-05-21 18:42
Z tego co opisujesz, zwrot kaucji po rozwiązaniu najmu zwykle jest traktowany jako Twoja wierzytelność, więc po ogłoszeniu upadłości syndyk może uznać, że te pieniądze wchodzą do masy upadłości. To, że kaucja była wpłacona wcześniej, jeszcze przed samą upadłością, zwykle nie zmienia wiele, bo liczy się moment, w którym powstaje prawo do jej zwrotu. Jeśli właściciel potrąci z niej media albo szkody, to do ewentualnego przejęcia przez syndyka zostaje tylko to, co faktycznie ma być oddane po rozliczeniu. Syndykowi dobrze od razu zgłosić, że taka kaucja ma wrócić, żeby potem nie było problemu o zatajenie majątku. Czy w umowie najmu masz wpisane, że kaucja zabezpiecza tylko czynsz i media, czy też ewentualne uszkodzenia lokalu?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy Czytaj więcej ›
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy – czy syndyk może ją zabrać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk może go sprzedać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a faktoring — co z cesją płatności od kontrahentów? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zajęcie konta przez komornika — czy da się normalnie działać? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Ostatnio dodane ›
- Co doradca powinien sprawdzić zanim zaproponuje restrukturyzację? Ostatnio dodane ›
- Czy JDG z Wrocławia może wejść w restrukturyzację tak jak spółka? Ostatnio dodane ›
- Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Leasing auta firmowego a restrukturyzacja Ostatnio dodane ›
- Czy doradca coś realnie sprawdzi przed otwarciem postępowania? Ostatnio dodane ›