Upadłość konsumencka Wrocław a spadek po rodzicu po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk go przejmie?

Wojtek_po_pracy 2026-05-20 16:18
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i właśnie trwa sprawa spadkowa po moim ojcu. Nie wiem, czy jeśli przypadnie mi udział w mieszkaniu albo jakaś kwota pieniędzy, to automatycznie wejdzie to do masy upadłości. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, co dzieje się ze spadkiem po ogłoszeniu upadłości?

Dyskusja

9 komentarzy
IwonaUpadlosc
2026-05-20 18:03
Z tego co kojarzę, dużo zależy od momentu nabycia spadku i tego, czy sprawa była już „otwarta” w trakcie postępowania, bo syndyk często bierze takie składniki pod uwagę. A masz już postanowienie o nabyciu spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia?
PiotrOddluzenieRestrukt Odpowiedź do: IwonaUpadlosc
2026-05-20 18:15
Tak, moment ma tu duże znaczenie i u mnie właśnie to było kluczowe. Też byłem przekonany, że dopóki nie ma końca sprawy spadkowej, to nic się nie dzieje, ale w praktyce syndyk i tak się tym zainteresował, bo samo powołanie do spadku już miało znaczenie. Postanowienie z sądu było później, a mimo to temat wszedł do rozmowy z syndykiem i musiałem to zgłosić. Jeśli w spadku wchodzi udział w mieszkaniu albo pieniądze, to często jest to traktowane jako składnik masy upadłości, a nie coś „obok” postępowania. U mnie nie było tak, że syndyk od razu wszystko fizycznie przejął, tylko najpierw chciał komplet dokumentów i wyjaśnienia, co dokładnie wchodzi do spadku. Dużo też zależało od tego, czy spadek został już formalnie potwierdzony i na jakim etapie była cała sprawa. W praktyce lepiej nie zakładać, że skoro spadek jest po ogłoszeniu upadłości, to zostaje tylko dla spadkobiercy. Masz już jakiś dokument ze sprawy spadkowej, czy to dopiero jest w toku?
Kacper_Restrukt
2026-05-20 18:18
Miałem podobną sytuację, tylko u mnie chodziło o pieniądze po sprzedaży udziału i syndyk od razu uznał, że to wchodzi do masy upadłości, bo spadek pojawił się już po ogłoszeniu upadłości, ale jeszcze w trakcie całej procedury. Z mieszkaniem zwykle jest podobnie, czyli jeśli dostaniesz udział, to syndyk może się tym zainteresować i potraktować to jako składnik majątku. Dużo zależy od etapu sprawy i od tego, kiedy dokładnie nabyłeś spadek w sensie prawnym, bo u mnie właśnie data miała znaczenie. U Ciebie postanowienie o nabyciu spadku już zapadło czy sprawa jeszcze trwa?
Jarek_Wroclaw Odpowiedź do: Kacper_Restrukt
2026-05-20 19:37
Nie zawsze jest to aż tak automatyczne, jak napisał Kacper. Dużo zależy od momentu nabycia spadku i od tego, na jakim etapie jest postępowanie upadłościowe, bo sam fakt, że sprawa spadkowa toczy się już po ogłoszeniu upadłości, jeszcze nie zamyka tematu jednym schematem. Przy udziale w mieszkaniu albo gotówce syndyk faktycznie może się tym zainteresować, ale dobrze oddzielić dziedziczenie od późniejszego spieniężenia składników spadku. Masz już stwierdzenie nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia?
IzaWroclawOddluzenie
2026-05-20 18:43
Z tego co wiem, jeśli spadek przypadnie Ci już po ogłoszeniu upadłości, to syndyk zwykle i tak bierze to pod uwagę i taki majątek może wejść do masy upadłości. Dotyczy to zarówno pieniędzy, jak i udziału w mieszkaniu, bo dla syndyka liczy się to jako składnik majątku. Dużo zależy też od momentu nabycia spadku i etapu całego postępowania. Masz już stwierdzenie nabycia spadku albo dział spadku?
Malgorzata98
2026-05-20 19:01
Z tego co kojarzę, dużo zależy od momentu nabycia spadku i od tego, na jakim etapie jest Twoje postępowanie, bo syndyk często patrzy na taki udział albo pieniądze jak na składnik masy upadłości. Masz już prawomocne stwierdzenie nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia?
Tomek90 Odpowiedź do: Malgorzata98
2026-05-26 13:28
Tak, tu faktycznie kluczowy jest moment nabycia spadku, bo samo późniejsze stwierdzenie nabycia czy dział spadku nie zawsze ma decydujące znaczenie, a jeśli prawo do spadku powstało już po ogłoszeniu upadłości, syndyk często się tym interesuje. Wiesz może, kiedy dokładnie zmarł tata względem dnia ogłoszenia Twojej upadłości?
EdytaWroclaw
2026-05-20 19:18
Z tego co wiem, spadek nabyty już po ogłoszeniu upadłości co do zasady też może wejść do masy upadłości, więc syndyk zwykle będzie to brał pod uwagę. Dotyczy to zarówno pieniędzy, jak i udziału w mieszkaniu, bo liczy się to, że pojawił się majątek, z którego można zaspokoić wierzycieli. Dużo zależy od momentu nabycia spadku i etapu całego postępowania, więc dobrze sprawdzić, czy sąd już stwierdził nabycie albo czy składałeś oświadczenie spadkowe. Masz już kontakt z syndykiem i zgłaszałeś mu tę sprawę?
Zosia90
2026-05-20 22:20
Z tego co wiem, jeśli spadek przypadnie Ci już po ogłoszeniu upadłości, to syndyk zwykle i tak bierze to pod uwagę i taki udział w mieszkaniu albo pieniądze mogą wejść do masy upadłości, bo liczy się majątek uzyskany w trakcie postępowania. Masz już kontakt z syndykiem i zgłaszałeś mu, że trwa sprawa spadkowa?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy