Upadłość konsumencka Wrocław a ekwiwalent za niewykorzystany urlop po rozwiązaniu umowy – czy syndyk może go przejąć?
Radek_od_spraw
2026-05-19 16:50
Mam pytanie, bo jestem na etapie po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i właśnie kończy mi się umowa o pracę w firmie logistycznej. Pracowałem na etacie jako magazynier i kadry poinformowały mnie, że przy rozliczeniu dostanę ekwiwalent za 14 dni niewykorzystanego urlopu. Z wyliczenia wychodzi około 4,8 tys. zł brutto, więc dla mnie to nie jest mała kwota. Syndyk już wcześniej interesował się moim wynagrodzeniem z pracy, ale nie wiem, czy taki ekwiwalent traktuje się tak samo jak zwykłą pensję. Nie prowadzę działalności, mam zwykłą upadłość jako osoba fizyczna i na razie czekam na dalsze decyzje w sprawie planu spłaty. Kadrowa nie umiała mi powiedzieć, czy to trafi najpierw do mnie, czy pracodawca powinien to jakoś inaczej rozliczyć przy upadłości. Czy ktoś miał we Wrocławiu podobną sytuację z ekwiwalentem za urlop po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej?
Dyskusja
8 komentarzy
Mirek_Upadlosc
2026-05-19 17:46
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za niewykorzystany urlop jak normalną wierzytelność ze stosunku pracy, więc pracodawca nie wypłacił mi tego od ręki do kieszeni, tylko temat poszedł przez syndyka i dopiero było rozliczenie. Jeśli u Ciebie już wcześniej pytał o premie i nadgodziny, to ten ekwiwalent też raczej go zainteresuje — pracodawca wie już o upadłości?
Oliwia_Wroclaw
Odpowiedź do: Mirek_Upadlosc
2026-05-23 10:42
Mirek dobrze to ujął co do samej zasady, bo ekwiwalent za niewykorzystany urlop zwykle jest traktowany jak należność ze stosunku pracy, więc syndyk może się nim zainteresować tak samo jak pensją, premią czy nadgodzinami. To nie zawsze oznacza, że zabierze całą kwotę, bo ekwiwalent ma co do zasady taką samą ochronę jak wynagrodzenie za pracę i znaczenie ma też kwota wolna od potrąceń. Jeśli pracodawca wie o upadłości, często nie wypłaca tego po prostu pracownikowi do ręki, tylko rozlicza temat z syndykiem i dopiero potem wychodzi, jaka część faktycznie trafi do masy. Przy tych 4,8 tys. brutto kluczowe jest więc nie tylko samo brutto, ale ile wyjdzie netto i czy w danym miesiącu masz jeszcze normalne wynagrodzenie z tej samej umowy. Syndyk wcześniej dopytujący o premie i nadgodziny raczej pokazuje, że będzie patrzył też na ten ekwiwalent. W praktyce dużo zależy od tego, czy kadry już dostały informację, żeby kierować takie wypłaty przez syndyka, i jak on to rozlicza w Twojej sprawie. Miałeś już od syndyka albo kadr informację, czy ekwiwalent ma pójść bezpośrednio do masy, czy najpierw na Twoje konto?
Arek_92
2026-05-19 20:22
Z tego co kojarzę, ekwiwalent za niewykorzystany urlop po rozwiązaniu umowy wchodzi do masy upadłości tak samo jak inne składniki wynagrodzenia, więc syndyk może się tym zainteresować. Nie znaczy to jednak, że zabierze Ci całość bez patrzenia, bo przy upadłości konsumenckiej bierze się też pod uwagę kwoty wyłączone spod zajęcia i Twoją bieżącą sytuację. Dużo zależy od tego, czy pracodawca wypłaci to jeszcze jako element normalnego rozliczenia z etatu i jak syndyk podchodzi do potrąceń w Twojej sprawie. Masz już od syndyka jakieś pismo albo informację konkretnie o tym ekwiwalencie?
MikolajUpadlosc
2026-05-20 07:46
Z tego co wiem, ekwiwalent za niewykorzystany urlop po rozwiązaniu umowy jest traktowany jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc syndyk nie „przejmuje go z automatu” w całości, tylko patrzy się na to przez pryzmat zasad potrąceń i kwoty wolnej. Syndyk pisał Ci już coś konkretnie o zajęciu całego ekwiwalentu czy tylko dopytywał w kadrach?
NinaUpadloscWroclaw
2026-05-20 10:27
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za niewykorzystany urlop tak samo jak inne pieniądze z pracy, bo to po prostu część rozliczenia z umowy, a nie jakiś „osobny” dodatek. Kadry przelały wszystko normalnie, ale potem syndyk dopytywał o tę kwotę i kazał ją wykazać, więc nie dało się tego specjalnie ukryć. Z tego co piszesz, przy 4,8 tys. brutto pewnie też się tym zainteresuje, zwłaszcza skoro już wcześniej patrzył Ci na premie i nadgodziny. Masz już od syndyka informację, jak u Ciebie rozlicza wpływy z końcówki umowy?
Hubert_98
Odpowiedź do: NinaUpadloscWroclaw
2026-05-27 15:41
Też to tak rozumiem, bo ekwiwalent za niewykorzystany urlop zwykle jest traktowany jak składnik wynagrodzenia związany z pracą, a nie jako jakieś osobne świadczenie wyłączone z masy upadłości. Jeśli wpada po ogłoszeniu upadłości, syndyk często chce to ująć w rozliczeniu i po prostu sprawdzić, jaka część podlega zajęciu na takich zasadach jak inne dochody z etatu. Sam fakt, że to jest jednorazowa wypłata przy rozwiązaniu umowy, raczej nie powoduje, że te pieniądze automatycznie są „nietykalne”. Syndyk mówił Ci, czy będzie patrzył na to dokładnie jak na pensję, z uwzględnieniem kwoty wolnej?
Asia_Rolnik
2026-05-21 09:12
To może mieć znaczenie, kiedy dokładnie powstało prawo do tego ekwiwalentu i czy syndyk traktuje to jako część masy upadłości, bo przy umowie o pracę takie rozliczenia często budzą spory. Dużo też zależy od tego, czy chodzi o urlop z okresu sprzed ogłoszenia upadłości, czy już po nim. Jeśli syndyk już wcześniej interesował się Twoimi wpływami z pracy, to pewnie będzie chciał też zobaczyć to rozliczenie z kadr. A syndyk mówił Ci już coś konkretnie o ekwiwalencie za urlop, czy na razie tylko o samej pensji?
Lena_Restrukt
2026-05-26 19:18
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za niewykorzystany urlop jak normalną wierzytelność związaną z pracą, więc po wypłacie pieniądze weszły do masy upadłości, a nie zostały „dla mnie” w całości. Miałeś już z syndykiem ustalone, jak podchodzi do takich jednorazowych wypłat?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy Czytaj więcej ›
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy – czy syndyk może ją zabrać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk może go sprzedać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a faktoring — co z cesją płatności od kontrahentów? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zajęcie konta przez komornika — czy da się normalnie działać? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Ostatnio dodane ›
- Co doradca powinien sprawdzić zanim zaproponuje restrukturyzację? Ostatnio dodane ›
- Czy JDG z Wrocławia może wejść w restrukturyzację tak jak spółka? Ostatnio dodane ›
- Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Leasing auta firmowego a restrukturyzacja Ostatnio dodane ›
- Czy doradca coś realnie sprawdzi przed otwarciem postępowania? Ostatnio dodane ›