Upadłość konsumencka Wrocław a zasiłek chorobowy na L4 po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może go przejąć?
Wojtek_po_pracy
2026-05-17 06:01
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką we Wrocławiu od dwóch miesięcy i właśnie przeszedłem na L4 po operacji kręgosłupa. Zamiast normalnej pensji będę dostawał zasiłek chorobowy, mniej więcej 4300 zł miesięcznie, i nie wiem, jak syndyk patrzy na takie świadczenie. Czy taki zasiłek wchodzi do masy upadłości tak samo jak wynagrodzenie z etatu, czy jest traktowany inaczej? Jeśli ktoś miał podobną sytuację już po ogłoszeniu upadłości, to dajcie znać, jak to wyglądało w praktyce.
Dyskusja
8 komentarzy
Hubert_98
2026-05-17 07:22
Z tego co wiem, zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości co do zasady jest traktowany jak bieżący dochód, więc syndyk może uwzględniać go podobnie jak pensję, ale nie zabiera całości, tylko z poszanowaniem kwoty wyłączonej spod zajęcia i Twojej sytuacji życiowej. Masz już od syndyka informację, jaką kwotę zostawia Ci miesięcznie do dyspozycji?
Artur_94
Odpowiedź do: Hubert_98
2026-05-17 12:39
Hubert_98 ma rację, bo zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowany jako bieżący dochód, więc syndyk może go brać pod uwagę podobnie jak pensję, ale nie zabiera tego automatycznie w całości i patrzy też na koszty życia oraz sytuację zdrowotną. Dostałeś już od syndyka albo sądu informację, jak będą liczyć potrącenie przy tym L4?
GrzesiekOddluzenie
2026-05-17 07:44
Z tego co kojarzę, zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości nie zawsze jest traktowany identycznie jak zwykła pensja, bo syndyk patrzy też na to, z jakiego tytułu wpływają pieniądze i jaka część może podlegać zajęciu. A syndyk już coś Ci pisał, jak będzie liczył te 4300 zł?
RyszardWroclaw
2026-05-17 08:13
Z tego co wiem, zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości nie jest automatycznie „nietykalny” tylko dlatego, że to nie pensja, bo syndyk patrzy też na takie świadczenia jako źródło dochodu. Jednocześnie zwykle nie działa to tak, że przejmuje całość, tylko bierze się pod uwagę zasady podobne do potrąceń i kwotę potrzebną na utrzymanie. Dużo zależy też od tego, czy zasiłek wypłaca pracodawca czy już bezpośrednio ZUS, bo w praktyce bywa to różnie rozliczane. Masz już ustalony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na etapie po samym ogłoszeniu upadłości?
AlicjaRestruktRolnik
Odpowiedź do: RyszardWroclaw
2026-05-18 14:50
Ryszard ma tu w gruncie rzeczy rację, bo zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości nie jest z automatu wyłączony tylko dlatego, że to świadczenie zamiast pensji. Syndyk zwykle patrzy na to podobnie jak na inne stałe wpływy, ale przy takich świadczeniach nadal zostawia się środki potrzebne do normalnego utrzymania i leczenia, więc nie wygląda to tak, że zabiera całość. Dużo zależy też od tego, czy zasiłek wypłaca ZUS czy pracodawca i jakie konkretnie stanowisko przyjął syndyk w Twojej sprawie. Masz już od syndyka informację, jak chce rozliczać ten zasiłek?
Wojtek_Rolnik
Odpowiedź do: RyszardWroclaw
2026-05-25 12:14
Też mam takie odczucie, że sam fakt przejścia z etatu na zasiłek chorobowy nie sprawia nagle, że syndyk tego w ogóle nie bierze pod uwagę. Bardziej wygląda to tak, że patrzy się na to jako na bieżący dochód, ale z uwzględnieniem tego, że przy L4 i po operacji sytuacja życiowa jest jednak inna niż przy normalnej pracy. Przy 4300 zł to też nie jest jakaś kwota, z której da się swobodnie oddawać wszystko bez patrzenia na koszty leczenia i życia. Dużo pewnie zależy od tego, czy syndyk już ustalał Ci plan przekazywania środków i jakie masz wpisane miesięczne wydatki. Ciekawa jest też kwestia, czy ten zasiłek idzie z ZUS, czy przez pracodawcę, bo czasem to w praktyce robi różnicę w tym, jak to jest rozliczane. Jeśli już zgłaszałeś syndykowi zmianę z pensji na L4, to dobrze byłoby wiedzieć, jak on to u Ciebie wstępnie widzi. Sam jestem ciekaw, jak to wygląda w praktyce we Wrocławiu, bo teoria teorią, a syndycy różnie do tego podchodzą. Dawałeś już syndykowi informację o wysokości tego zasiłku?
KasiaUpadloscWroclaw
2026-05-17 10:20
Z tego co wiem, zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości nie zawsze jest traktowany identycznie jak zwykła pensja, bo syndyk patrzy też na to, z jakiego tytułu wpływają pieniądze i jakie są granice potrąceń. Dużo w praktyce zależy od tego, czy zasiłek wypłaca Ci pracodawca, czy już bezpośrednio ZUS, bo przy tym syndycy czasem podchodzą trochę inaczej. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy syndyk już coś Ci pisał o przekazywaniu części dochodu po zmianie z wynagrodzenia na L4. Masz ten zasiłek wypłacany przez firmę czy przez ZUS?
Krzysiek92
2026-05-17 13:23
Z tego co kojarzę, zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości też może być brany pod uwagę przez syndyka, ale nie zawsze dokładnie tak samo jak zwykła pensja. Dużo zależy od tego, kto wypłaca świadczenie i jaka część w ogóle podlega potrąceniu. Co do zasady nie jest tak, że syndyk zabiera całość, bo przy takich świadczeniach też są ograniczenia i musi zostać kwota na normalne utrzymanie. Przy 4300 zł raczej patrzyłbym na to podobnie jak na dochód zastępujący wynagrodzenie, a nie na jakieś świadczenie całkiem wyłączone. U mnie w podobnej sprawie syndyk chciał po prostu informacje o wysokości wpływów i dopiero wyliczał, co realnie może wejść do masy. Dobrze też od razu zgłosić syndykowi, że jesteś na L4 i jaka będzie kwota zasiłku, żeby potem nie było nieporozumień. Masz już ustalony plan spłaty czy jesteś jeszcze na wcześniejszym etapie postępowania?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy Czytaj więcej ›
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy – czy syndyk może ją zabrać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk może go sprzedać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a faktoring — co z cesją płatności od kontrahentów? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zajęcie konta przez komornika — czy da się normalnie działać? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Ostatnio dodane ›
- Co doradca powinien sprawdzić zanim zaproponuje restrukturyzację? Ostatnio dodane ›
- Czy JDG z Wrocławia może wejść w restrukturyzację tak jak spółka? Ostatnio dodane ›
- Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Leasing auta firmowego a restrukturyzacja Ostatnio dodane ›
- Czy doradca coś realnie sprawdzi przed otwarciem postępowania? Ostatnio dodane ›