Po upadłości konsumenckiej czego lepiej nie robić, żeby nie narobić sobie problemów?
Sylwia_Upadlosc
2026-05-15 20:24
Mam ogłoszoną upadłość i próbuję zrozumieć, czego dokładnie nie wolno robić, żeby potem nie było problemu z syndykiem albo sądem. Chodzi mi głównie o zwykłe sprawy, jak sprzedaż jakiejś rzeczy, przyjęcie większej gotówki od rodziny albo dorobienie sobie dodatkowo bez zgłaszania tego. Nie wiem też, czy w czasie planu spłaty można normalnie odkładać pieniądze, czy to też może być źle odebrane. Najbardziej boję się, że człowiek coś zrobi bez złej woli, a później wyjdzie, że naruszył jakieś obowiązki. Jeśli ktoś był już na tym etapie, to proszę napisać, na co szczególnie uważać po ogłoszeniu upadłości i później po umorzeniu zobowiązań.
Dyskusja
1 komentarzy
PaulinaRolnik
2026-05-15 20:44
Przy upadłości chyba najgorsze jest robienie czegokolwiek „po cichu”, zwłaszcza sprzedaży rzeczy, przyjmowania większych kwot albo dodatkowego zarobku bez zgłoszenia, bo potem łatwo o niepotrzebne problemy z syndykiem. Z tego co czytałam, odkładanie pieniędzy samo w sobie nie jest zakazane, ale wszystko powinno być przejrzyste i adekwatne do sytuacji, żeby nikt nie uznał, że coś jest ukrywane. Tu jest całkiem sensownie opisane, co może być ryzykowne: https://medior.pl/blog/po-upadlosci-konsumenckiej-czego-nie-wolno-dluznikowi. Moim zdaniem lepiej dopytać wcześniej o jedną rzecz za dużo niż później tłumaczyć się przed sądem.
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy Czytaj więcej ›
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy – czy syndyk może ją zabrać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk może go sprzedać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a faktoring — co z cesją płatności od kontrahentów? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zajęcie konta przez komornika — czy da się normalnie działać? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Ostatnio dodane ›
- Co doradca powinien sprawdzić zanim zaproponuje restrukturyzację? Ostatnio dodane ›
- Czy JDG z Wrocławia może wejść w restrukturyzację tak jak spółka? Ostatnio dodane ›
- Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Leasing auta firmowego a restrukturyzacja Ostatnio dodane ›
- Czy doradca coś realnie sprawdzi przed otwarciem postępowania? Ostatnio dodane ›