Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk go przejmie?
Ola_z_PsiegoPola
2026-05-14 21:37
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i rozliczam właśnie PIT za poprzedni rok, z którego wychodzi mi zwrot z urzędu skarbowego. Część dochodów była jeszcze sprzed ogłoszenia upadłości, a część już po, dlatego nie wiem, jak to jest traktowane w praktyce. Syndyk pytał mnie wcześniej o różne wpływy na konto i zastanawiam się, czy taki zwrot też od razu wchodzi do masy upadłości. Nie chcę niczego ukryć, tylko dobrze zrozumieć, czy urząd przelewa to normalnie do mnie, czy syndyk może to przejąć. Czy ktoś miał taką sytuację we Wrocławiu? Jak to wyglądało przy rozliczeniu PIT?
Dyskusja
5 komentarzy
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-05-15 00:39
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT jak normalny składnik majątku i chciał informacji, z jakiego okresu dokładnie wynika. Jeśli zwrot dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, to zwykle wchodzi do masy, a przy dochodach już po ogłoszeniu bywa różnie i syndyk to rozdzielał po dokumentach. Ja po prostu wysłałem mu rozliczenie PIT i potem dostałem jasną odpowiedź, jaka część go interesuje. Masz już może od syndyka informację, za jaki okres liczy Ci ten zwrot?
DamianRestruktRolnik
Odpowiedź do: ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-05-15 10:51
Też mam takie rozeznanie, że syndyk zwykle patrzy przede wszystkim na to, z jakiego okresu wynika ten zwrot, a nie tylko na sam moment wypłaty z urzędu. Jeśli nadpłata dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, to często jest traktowana jako część masy upadłości, a przy dochodach już po ogłoszeniu sprawa bywa dzielona proporcjonalnie albo dokładniej analizowana. Dużo zależy też od tego, czy rozliczasz tylko swoje dochody, czy np. wspólnie z małżonkiem, bo wtedy syndyk może dopytywać jeszcze szerzej. Syndyk prosił Cię już o kopię PIT i informację, za jaki dokładnie okres jest ten zwrot?
Aurelia_88
Odpowiedź do: DamianRestruktRolnik
2026-05-25 11:30
Też bym to właśnie tak rozumiał, że kluczowe jest to, za jaki okres faktycznie wychodzi nadpłata, a nie sam termin przelewu z urzędu. Przy mieszanych dochodach sprzed i po ogłoszeniu upadłości może być z tym trochę więcej wyjaśniania, bo syndyk pewnie będzie chciał zobaczyć, z czego dokładnie ten zwrot wynika. U Ciebie syndyk już mówił coś konkretnie o zwrocie z PIT, czy na razie tylko ogólnie pytał o wpływy na konto?
KarolinaRestrukt
2026-05-16 09:50
Zwykle decyduje to, za jaki okres ten zwrot „powstał” — jeśli dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, syndyk może potraktować go jako składnik masy upadłości, a jeśli z okresu już po ogłoszeniu, to częściej zostaje poza nią, ale przy mieszanym roku rozliczeniowym syndycy często analizują to proporcjonalnie albo po prostu żądają informacji i dokumentów. U Ciebie była upadłość ogłoszona już w trakcie roku podatkowego czy dopiero po jego zakończeniu?
Michalina_81
2026-05-25 20:38
Z tego, co kojarzę, zwrot z PIT po ogłoszeniu upadłości dość często interesuje syndyka, bo liczy się to, z jakiego okresu wynika nadpłata. Jeśli dotyczy dochodów osiągniętych przed dniem ogłoszenia upadłości, to zwykle traktowany jest jako składnik masy upadłości i syndyk może go przejąć. Przy dochodach już po ogłoszeniu sprawa bywa bardziej złożona, bo tu patrzy się, jaka część zwrotu jest związana z okresem sprzed upadłości, a jaka z okresem późniejszym. W praktyce syndyk może poprosić o deklarację PIT i sam to zweryfikować, zwłaszcza jeśli już wcześniej sprawdzał wpływy na konto. Sam fakt, że urząd skarbowy przeleje zwrot na Twoje konto, nie musi jeszcze oznaczać, że możesz nim swobodnie dysponować. Dużo zależy od daty ogłoszenia upadłości i z jakich dokładnie zaliczek albo ulg ten zwrot wynika. Dlatego dobrze jest od razu pokazać syndykowi rozliczenie, żeby potem nie było problemu o ukrycie wpływu. Kiedy dokładnie została ogłoszona upadłość względem roku, za który składasz PIT?
Z tej kategorii
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wcześniejsza restrukturyzacja firmy Czytaj więcej ›
- Kilku wierzycieli i rozmowy przed upadłością konsumencką we Wrocławiu Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a obietnice kancelarii przed złożeniem wniosku Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż rzeczy przed złożeniem wniosku – czy trzeba to opisać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy we wniosku trzeba opisać kaucję? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba opisać wpływy drugiej osoby? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji – co wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki zaciągnięte przez internet – jak opisać je we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a poręczony kredyt znajomego – czy trzeba go wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Co wspólnicy powinni uzgodnić przed pierwszą rozmową z doradcą? Ostatnio dodane ›
- Czy restrukturyzacja ma sens, gdy firma jeszcze jakoś działa? Ostatnio dodane ›
- Wypowiedziany kredyt a wejście w restrukturyzację Ostatnio dodane ›
- Co dzieje się z kontem firmowym po otwarciu restrukturyzacji? Ostatnio dodane ›
- Poręczenie kredytu firmowego a restrukturyzacja spółki Ostatnio dodane ›
- Który tryb restrukturyzacji wybrać, gdy firma jeszcze działa, ale wierzyciele naciskają? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja rolnika we Wrocławiu po wypowiedzeniu kredytu preferencyjnego przez bank – czy można zatrzymać egzekucję? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy budowlanej we Wrocławiu – co z niedokończoną umową i kaucją? Ostatnio dodane ›
- Jak często kontaktować się z kancelarią, żeby nie robić chaosu? Ostatnio dodane ›
- Kiedy doradca tylko doradza, a kiedy działa już jako nadzorca? Ostatnio dodane ›