Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk go przejmie?
Ola_z_PsiegoPola
2026-05-14 21:37
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i rozliczam właśnie PIT za poprzedni rok, z którego wychodzi mi zwrot z urzędu skarbowego. Część dochodów była jeszcze sprzed ogłoszenia upadłości, a część już po, dlatego nie wiem, jak to jest traktowane w praktyce. Syndyk pytał mnie wcześniej o różne wpływy na konto i zastanawiam się, czy taki zwrot też od razu wchodzi do masy upadłości. Nie chcę niczego ukryć, tylko dobrze zrozumieć, czy urząd przelewa to normalnie do mnie, czy syndyk może to przejąć. Czy ktoś miał taką sytuację we Wrocławiu? Jak to wyglądało przy rozliczeniu PIT?
Dyskusja
0 komentarzyBrak komentarzy w tym wątku.
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a umowa na prąd i gaz — czy dostawca może żądać przedpłat po obwieszczeniu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość biura rachunkowego we Wrocławiu – co z dokumentami księgowymi, deklaracjami i dostępem do e-Urzędu? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›