Upadłość konsumencka Wrocław a alimenty na dziecko na koncie – czy syndyk może je zająć?
WroclawTomasz
2026-05-05 14:48
Jestem przed złożeniem wniosku o upadłość konsumencką i na moje konto wpływają alimenty na dziecko od byłego partnera. To nie są moje pieniądze na własne potrzeby, tylko idą na utrzymanie syna. Czy po ogłoszeniu upadłości syndyk może zająć takie wpływy albo wliczyć je do masy upadłości?
Dyskusja
6 komentarzy
Romek_Oddluzenie
2026-05-05 14:57
Z tego, co przerabiała moja znajoma przy upadłości, alimenty na dziecko nie były traktowane jak jej własny dochód do podziału, bo to są pieniądze przeznaczone na utrzymanie dziecka. Syndyk patrzył głównie na to, skąd są wpływy i dobrze było, że w tytule przelewu było jasno wpisane, że to alimenty. U niej takie środki nie weszły do masy upadłości, ale i tak trzeba było to od razu zgłosić, żeby potem nie było nieporozumień z kontem. Masz alimenty przelewane regularnie z wyraźnym opisem w tytule?
Oliwia_Wroclaw
Odpowiedź do: Romek_Oddluzenie
Tak to zwykle wygląda: alimenty na dziecko co do zasady nie wchodzą do masy upadłości, bo są przeznaczone na potrzeby dziecka, a nie jako Twój własny majątek, więc duże znaczenie ma też czy przelewy są jasno opisane. Masz te alimenty oznaczone w historii konta wprost jako „alimenty” albo „na dziecko”?
LucynaUpadlosc
Z tego co wiem, alimenty na dziecko co do zasady nie wchodzą do masy upadłości, bo są przeznaczone na utrzymanie dziecka, a nie na spłatę Twoich długów. Problem pojawia się czasem wtedy, gdy te pieniądze mieszają się na koncie z innymi wpływami i potem trudniej pokazać, co jest czym. Dlatego dobrze mieć historię przelewów i wyraźny tytuł wpłat, żeby było jasne, że to alimenty. Masz te alimenty przelewane na zwykłe konto osobiste czy na osobne konto tylko pod ten cel?
Krzysiek92
Odpowiedź do: LucynaUpadlosc
2026-05-06 00:39
Masz rację co do samej zasady, ale z tym „nie wchodzą do masy” dobrze uważać z uproszczeniami. Alimenty przeznaczone na dziecko co do zasady nie służą spłacie długów rodzica, tylko problem w praktyce często robi się wtedy, gdy wpływają na zwykły rachunek i mieszają się z innymi pieniędzmi. W takiej sytuacji syndyk może chcieć dokładnie sprawdzić, co jest czym, więc znaczenie ma nie tylko źródło wpływu, ale też to, jak to potem wygląda na koncie. Alimenty masz przelewane z wyraźnym tytułem i na jedno konto tylko do takich wpływów?
Ania94
Co do zasady alimenty na dziecko nie są traktowane jak Twój majątek do podziału, bo to środki przeznaczone na utrzymanie dziecka, a nie na Twoje własne potrzeby. Syndyk nie powinien ich wliczać do masy upadłości, ale w praktyce problem robi się wtedy, gdy te wpływy mieszają się na koncie z innymi pieniędzmi i trudno potem wykazać, co skąd pochodzi. Dlatego dobrze mieć historię przelewów i wyraźny tytuł wpłat, żeby było jasne, że to alimenty. Masz alimenty przelewane regularnie z opisem w tytule przelewu?
Malgorzata98
2026-05-06 00:39
U mnie było podobnie i z tego, co przerabiałam, alimenty na dziecko nie są traktowane jak zwykły dochód dłużnika do rozdysponowania przez syndyka. To są środki przeznaczone na utrzymanie dziecka, więc co do zasady nie powinny trafiać do masy upadłości. Problem może się zrobić bardziej praktyczny niż formalny, jeśli te pieniądze mieszają się na jednym koncie z innymi wpływami, bo wtedy czasem trzeba tłumaczyć, co jest czym. Dlatego dobrze mieć historię przelewów i jasno opisane alimenty w tytule, bo to bardzo ułatwia rozmowę z syndykiem. U mnie właśnie dokumenty i wyciągi z konta miały duże znaczenie i dzięki temu nie było przepychanek o te wpływy. Sam syndyk też patrzył na to, że są to pieniądze na dziecko, a nie na moje bieżące wydatki. Jeśli masz jedno konto do wszystkiego, to może być po prostu więcej wyjaśniania na starcie. Masz alimenty przelewane regularnie z wyraźnym tytułem, czy czasem były partner wysyła je różnie opisane?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›