Upadłość konsumencka Wrocław a zasiłek chorobowy z ZUS – czy syndyk może go zająć?

Ewelina1986 2026-05-02 17:52
Jestem na etapie po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i od kilku tygodni przebywam na L4, więc zamiast pensji mam dostawać zasiłek chorobowy z ZUS. Chodzi o kwotę około 3,2 tys. zł miesięcznie i nie wiem, jak takie świadczenie jest traktowane przez syndyka w praktyce. Czy zasiłek chorobowy wchodzi do masy upadłości tak samo jak normalne wynagrodzenie z pracy? Czy ktoś miał podobną sytuację już po wyznaczeniu syndyka i wie, jak to wyglądało u niego?

Dyskusja

6 komentarzy
Bogdan_88
2026-05-02 18:11
Z tego co kojarzę, zasiłek chorobowy z ZUS nie jest traktowany całkiem „na czysto”, ale też syndyk nie może po prostu zabrać całości. W upadłości konsumenckiej patrzy się na to podobnie jak na wynagrodzenie albo inne świadczenie powtarzające się, które służy utrzymaniu. Czyli co do zasady takie pieniądze są brane pod uwagę w postępowaniu, ale z zachowaniem ograniczeń jak przy zajęciach, a nie w 100%. Przy kwocie około 3,2 tys. zł miesięcznie zwykle zostaje część chroniona do życia, więc syndyk nie powinien zająć wszystkiego. W praktyce dużo zależy też od tego, czy zasiłek wypłaca jeszcze pracodawca, czy już bezpośrednio ZUS, i jak syndyk ustawił wpływy na rachunku. Dobrze jest od razu zgłosić syndykowi, że to zasiłek chorobowy z ZUS i wysłać potwierdzenie źródła świadczenia, bo to potem ułatwia rozmowę o ewentualnej kwocie wolnej. U mnie i u kilku osób, o których czytałem, właśnie źródło pieniędzy miało znaczenie, a nie sama nazwa przelewu na koncie. Masz już informację, czy wypłata pójdzie bezpośrednio z ZUS, czy jeszcze przez pracodawcę?
MichalRestrukt
2026-05-02 18:11
Z tego co kojarzę, zasiłek chorobowy z ZUS nie zawsze jest traktowany identycznie jak pensja, więc sporo zależy od tego, czy syndyk już zajął Ci konto albo pisał coś konkretnie o wpływach z ZUS. Masz już od syndyka jakąś informację, jak podchodzi do tego świadczenia?
Oskar92 Odpowiedź do: MichalRestrukt
2026-05-03 00:59
Tak, to ma znaczenie, bo zasiłek chorobowy z ZUS co do zasady też może być objęty postępowaniem, ale zwykle nie jest traktowany całkiem „dowolnie” przez syndyka, tylko z uwzględnieniem ograniczeń podobnych jak przy świadczeniach za pracę i kwoty potrzebnej do życia. Syndyk pisał Ci już coś konkretnie, czy na razie tylko czekasz na pierwszą wypłatę z ZUS?
KonradOddluzenie
2026-05-04 08:19
Zasiłek chorobowy z ZUS co do zasady też jest brany pod uwagę w upadłości, ale nie „znika” w całości, bo syndyka obowiązują ograniczenia podobne jak przy wynagrodzeniu i musi zostać Ci kwota na utrzymanie. Dużo zależy od tego, czy zasiłek wpływa bezpośrednio z ZUS i czy syndyk już ustalił Ci zasady przekazywania dochodu do masy upadłości.
Arek_92
2026-05-06 10:30
Zasiłek chorobowy z ZUS co do zasady też jest brany pod uwagę w upadłości, ale nie działa to zwykle tak, że syndyk zabiera całość. W praktyce takie świadczenie jest traktowane podobnie do wynagrodzenia, czyli z uwzględnieniem ograniczeń potrąceń i kwoty potrzebnej na bieżące utrzymanie. Przy 3,2 tys. zł miesięcznie dużo zależy od tego, czy masz jeszcze inne dochody i jakie koszty życia wykazałeś syndykowi. Daj znać, czy zasiłek wpływa bezpośrednio z ZUS na Twoje konto, czy przez pracodawcę?
NinaUpadloscWroclaw Odpowiedź do: Arek_92
2026-05-13 14:13
Arek_92 dobrze to ujął, bo przy zasiłku chorobowym z ZUS zwykle nie ma automatu, że cała kwota przepada do masy upadłości. Takie świadczenie jest zazwyczaj brane pod uwagę podobnie jak dochód z pracy, ale syndyk patrzy też na to, z czego masz się utrzymać na co dzień. Przy 3,2 tys. zł miesięcznie raczej znaczenie będzie miało to, czy masz jeszcze inne wpływy i jakie masz stałe koszty życia. W praktyce dużo zależy też od samego syndyka i od tego, czy dostał od Ciebie informacje o sytuacji zdrowotnej i wydatkach. Jeśli to jedyny dochód na czas L4, to zwykle nie wygląda to tak, że zostajesz bez środków do życia. Dobrze też pamiętać, że zasiłek z ZUS nie jest traktowany całkiem dowolnie, bo są granice potrąceń podobne jak przy innych świadczeniach dochodowych. U mnie albo u osób, które przechodziły coś podobnego, kluczowe było szybkie zgłoszenie syndykowi, że zamiast pensji wpada teraz zasiłek. Masz już informację od syndyka, jak chce to rozliczać w Twojej sprawie?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy