Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją przejąć?
DoradcaHalina
2026-05-01 06:01
Jestem po wypowiedzeniu z pracy we Wrocławiu i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, bo mam kilka długów i komornika. Firma ma mi jeszcze wypłacić odprawę oraz ekwiwalent za niewykorzystany urlop i nie wiem, co stanie się z tymi pieniędzmi, jeśli sąd ogłosi upadłość w najbliższym czasie. Najbardziej zależy mi na tym, żeby zrozumieć, czy takie jednorazowe świadczenie jest traktowane inaczej niż zwykła pensja i czy trzeba je od razu zgłaszać syndykowi. Nie chcę nic ukrywać, tylko wiedzieć, jak to wygląda w praktyce przy takiej sytuacji. Czy ktoś miał podobnie? Czy syndyk bierze całą odprawę?
Dyskusja
9 komentarzy
JanekWroclaw
2026-05-01 07:12
Z tego co wiem, odprawa i ekwiwalent za urlop co do zasady wchodzą do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować tak samo jak innymi pieniędzmi, ale znaczenie ma też moment wypłaty i ogłoszenia upadłości. Masz już wyznaczony termin rozprawy albo sam wniosek jeszcze nie został złożony?
MarcinRolnik
Odpowiedź do: JanekWroclaw
2026-05-01 11:32
Też kojarzę to podobnie: przy upadłości patrzy się nie tylko na samo świadczenie, ale głównie na to, kiedy te pieniądze faktycznie wpłyną i czy wtedy już będzie ogłoszona upadłość. U mnie w podobnej sytuacji syndyk interesował się wszystkim, co przyszło po ogłoszeniu, więc odprawa i ekwiwalent raczej nie są traktowane jak coś „nietykalnego”. Z drugiej strony przy takich jednorazowych wypłatach sporo zależy od szczegółów i od tego, jak syndyk do tego podejdzie w praktyce. Masz już złożony wniosek, czy dopiero to rozważasz?
KonradOddluzenie
Odpowiedź do: MarcinRolnik
2026-05-01 14:22
Też mam takie rozumienie jak MarcinRolnik, że kluczowy jest moment wpływu pieniędzy i to, czy upadłość będzie już wtedy ogłoszona. Sama odprawa i ekwiwalent za urlop nie są zwykle traktowane jako coś „nietykalnego” tylko dlatego, że mają taki charakter. Jeśli kasa wpłynie już po ogłoszeniu upadłości, syndyk najczęściej się tym interesuje, bo to wchodzi w obraz Twojego majątku i dochodów. Z kolei jeśli wypłata będzie jeszcze przed ogłoszeniem, sytuacja wygląda trochę inaczej, choć i tak potem trzeba to ujawnić. Dużo też zależy od tego, czy te środki będą potrzebne na bieżące utrzymanie, bo syndyk bierze pod uwagę realną sytuację życiową. Przy ekwiwalencie za urlop zwykle patrzy się podobnie jak przy innych należnościach od pracodawcy, a nie jako osobną wyjątkową kategorię. W praktyce największe znaczenie ma data postanowienia sądu i data faktycznej wypłaty. Masz już wyznaczony termin wypłaty odprawy i ekwiwalentu?
OlaOddluzenie
2026-05-01 07:12
Z tego co wiem, odprawa i ekwiwalent za urlop co do zasady wchodzą do masy upadłości, jeśli w momencie ogłoszenia upadłości już Ci przysługują albo zostaną wypłacone później. Syndyk patrzy na to jak na składnik majątku dłużnika, a nie na coś całkiem wyłączonego tylko dlatego, że to jest jednorazowa wypłata od pracodawcy. Inna sprawa, że nie zawsze zabierana jest całość bez żadnej analizy, bo znaczenie ma też Twoja sytuacja życiowa i to, z czego masz się utrzymać po utracie pracy. Część świadczeń związanych z wynagrodzeniem podlega ochronie podobnie jak pensja, ale przy odprawie i ekwiwalencie nie zawsze wygląda to tak prosto jak przy zwykłej miesięcznej wypłacie. Dużo zależy też od momentu: czy upadłość zostanie ogłoszona przed wypłatą tych pieniędzy, czy już po tym, jak trafią na konto. Jeśli masz komornika, to też robi się ważne, czy pracodawca zdąży coś przekazać wcześniej w ramach zajęcia. W praktyce dobrze jest to skonsultować dokładnie pod swoją sytuację, bo przy upadłości terminy i źródło świadczenia robią dużą różnicę. Masz już wyznaczony termin wypłaty odprawy i ekwiwalentu?
NataliaOddluzenie
Odpowiedź do: OlaOddluzenie
2026-05-01 07:58
Też to tak rozumiem: sama odprawa i ekwiwalent za urlop nie są z automatu „nietykalne”, więc jeśli wpadną w moment ogłoszenia upadłości albo prawo do nich już istnieje, syndyk zwykle bierze je pod uwagę przy masie upadłości. Masz już wyznaczony termin wypłaty od pracodawcy?
KasiaUpadloscWroclaw
Z tego co wiem, odprawa i ekwiwalent za urlop po ogłoszeniu upadłości zwykle wchodzą do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować, choć znaczenie ma też moment wypłaty i ogłoszenia upadłości. Masz już wyznaczony termin rozprawy albo dopiero jesteś na etapie składania wniosku?
JolantaRestrukt
U mnie było podobnie, tylko chodziło o premię i ekwiwalent, i syndyk patrzył na to po prostu jak na część majątku, który wpada do masy upadłości. Odprawa po zwolnieniu z pracy też zwykle nie jest traktowana jako coś „nietykalnego”, więc jeśli pieniądze wpłyną już po ogłoszeniu upadłości albo tuż przed i będą jeszcze na koncie, syndyk może się tym zainteresować. Z ekwiwalentem za urlop jest podobnie, bo to też normalna należność od pracodawcy, a nie jakieś świadczenie wyłączone z postępowania. W praktyce dużo zależy od momentu: kiedy sąd ogłosi upadłość i kiedy pracodawca faktycznie wypłaci te kwoty. U mnie syndyk kazał pokazać wyciągi z konta i dokumenty od pracodawcy, więc nic się tam nie dało „przemilczeć”. Zostawili mi środki potrzebne na bieżące życie, ale jednorazowy większy wpływ nie przeszedł bez echa. Jeśli masz już komornika i planujesz wniosek, to kluczowe będzie właśnie ustawienie tego w czasie. Na jakim etapie jesteś teraz: przed złożeniem wniosku czy już po?
KarolinaRestrukt
Z tego co wiem, odprawa i ekwiwalent za urlop po ogłoszeniu upadłości zwykle wchodzą do masy upadłości, więc syndyk może się tym zainteresować, choć zostawia się środki potrzebne na bieżące utrzymanie i dużo zależy od momentu wypłaty oraz daty ogłoszenia upadłości. Masz już wyznaczony termin rozprawy albo sam planujesz dopiero złożyć wniosek?
PawelOddluzenieRestrukt
2026-05-01 15:35
Z tego co wiem, odprawa i ekwiwalent za urlop co do zasady wchodzą do masy upadłości, jeśli trafią do Ciebie już po ogłoszeniu upadłości, więc syndyk może się tym zainteresować, choć przy części dochodów zostawia się środki potrzebne na bieżące utrzymanie. Masz już wyznaczony termin złożenia wniosku albo wiesz, kiedy dokładnie firma ma zrobić wypłatę?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›