Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy – czy syndyk może ją zająć?

Darek_od_faktur 2026-04-28 12:45
Mam pytanie do osób, które przerabiały temat we Wrocławiu, bo jestem już po złożeniu wniosku o upadłość konsumencką i czekam na dalszy bieg sprawy. Pracuję na etacie i co roku dostaję premię roczną, u mnie zwykle to jest około 6–8 tys. zł netto wypłacane w maju. Nie wiem, jak taka jednorazowa wypłata jest traktowana, jeśli trafi na konto już po ogłoszeniu upadłości. Czy syndyk bierze całą taką premię, czy patrzy też na to, że to jest część wynagrodzenia za pracę? Jeśli ktoś miał podobną sytuację przy etacie i dodatkowej premii, to chętnie przeczytam, jak to wyglądało w praktyce.

Dyskusja

9 komentarzy
Teresa_84
2026-04-28 14:44
Z tego co kojarzę, premia roczna po ogłoszeniu upadłości jest co do zasady traktowana jak Twój dochód, więc syndyk może ją uwzględnić i zabrać część albo nawet całość ponad kwotę potrzebną na normalne utrzymanie. Dużo zależy od tego, czy upadłość została już formalnie ogłoszona i czy masz już kontakt z syndykiem?
DorotaRestrukt Odpowiedź do: Teresa_84
2026-04-28 15:20
Też mam takie rozeznanie, że kluczowy jest moment ogłoszenia upadłości i to, czy ta premia wpada już do masy, bo wtedy syndyk może ją potraktować jak dodatkowy dochód, a nie „osobne” pieniądze. A masz już postanowienie o ogłoszeniu upadłości czy dopiero czekasz na decyzję sądu?
JanekWroclaw Odpowiedź do: DorotaRestrukt
2026-04-29 09:16
Tak, właśnie o to mi chodziło — z tego co się orientuję, decydujące jest to, czy premia wpłynie już po ogłoszeniu upadłości, bo wtedy syndyk może potraktować ją jako część bieżącego dochodu i zainteresować się całością albo częścią tej kwoty. Sama premia z etatu raczej nie jest traktowana jako jakieś „osobne” świadczenie wyłączone z masy, tylko po prostu jako dodatkowy wpływ. U mnie na ten moment jeszcze nie ma postanowienia, tylko czekam na decyzję sądu i dlatego próbuję ustalić, jak to wygląda w praktyce. Miałaś u siebie podobną sytuację z premią albo inną jednorazową wypłatą?
JakubUpadlosc Odpowiedź do: Teresa_84
2026-04-30 07:08
Tak, to co napisała Teresa_84 jest zasadniczo zgodne z praktyką: premia roczna po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana jak dochód, więc syndyk może ją wziąć pod uwagę i zostawić Ci tylko część potrzebną na bieżące utrzymanie, a reszta może wejść do masy upadłości. Masz już samo postanowienie o ogłoszeniu upadłości, czy na razie czekasz jeszcze na decyzję sądu?
PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-04-29 08:40
Z tego co wiem, to nie działa tak, że we Wrocławiu są tu jakieś osobne zasady, bo przy upadłości konsumenckiej liczą się ogólne przepisy, a nie samo miasto. Premia roczna wypłacona już po ogłoszeniu upadłości co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może się nią zainteresować. To nie zawsze oznacza automatycznie, że „zabiera całą”, bo dużo zależy od tego, jak syndyk podejdzie do Twojej sytuacji, jakie masz koszty utrzymania i czy część środków zostanie Ci zostawiona na bieżące życie. Przy umowie o pracę zwykle patrzy się też na zasady potrąceń z wynagrodzenia, ale premia jednorazowa bywa traktowana mniej korzystnie niż zwykła pensja. Duże znaczenie ma też moment: czy premia została już naliczona przed ogłoszeniem upadłości, czy dopiero później stała się wymagalna do wypłaty. Dlatego nie zakładałbym, że to będzie całkiem „nietykalne”. Dobrze też od razu zgłosić syndykowi, że taka wypłata ma wejść w maju, żeby potem nie było problemu o zatajenie wpływu. Upadłość została już ogłoszona przez sąd, czy dopiero czekasz na samo postanowienie?
Asia_Rolnik
2026-04-29 10:20
To zwykle zależy od momentu ogłoszenia upadłości i od tego, czy premia wpada już do masy upadłości, więc bez tej daty ciężko powiedzieć, czy syndyk weźmie całość, czy tylko część. Masz już wyznaczonego syndyka albo termin ogłoszenia upadłości?
GrzesiekOddluzenie
2026-04-30 16:01
U mnie było podobnie, tylko chodziło o premię kwartalną, ale syndyk potraktował to po prostu jako dodatkowy dochód, a nie coś „poza upadłością”. Jeśli premia wpada już po ogłoszeniu upadłości, to zwykle syndyk się tym interesuje i może chcieć przejąć całość albo większą część, zależnie od sytuacji i tego, co już wcześniej ustalił z dłużnikiem. W praktyce dużo zależy od tego, czy masz zostawianą kwotę na bieżące utrzymanie i jak syndyk do tego podchodzi, bo u różnych osób wygląda to trochę inaczej. U mnie trzeba było od razu zgłosić, że będzie taka wypłata i potem syndyk sam określił, jaka część idzie do masy upadłości. Lepiej nie liczyć, że jednorazowa premia przejdzie niezauważona, bo wpływy na konto są sprawdzane. Z tego co widziałem, sam fakt że to premia roczna, a nie normalna pensja, niewiele zmienia. Jak masz już wyznaczonego syndyka, to dużo daje po prostu dopytanie go wprost, jak to liczy w Twojej sprawie. Masz już kontakt z syndykiem czy jeszcze czekasz na postanowienie sądu?
PiotrOddluzenieRestrukt
2026-05-06 13:20
Z tego co kojarzę, premia roczna po ogłoszeniu upadłości zwykle wchodzi do masy upadłości tak jak inne dochody z pracy, więc syndyk może się nią zainteresować, ale nie zawsze zabiera całość, bo bierze pod uwagę też kwotę wolną i koszty utrzymania. U Ciebie upadłość została już ogłoszona przez sąd, czy dopiero czekasz na samo postanowienie?
MartaWroclaw
2026-05-08 18:58
U mnie syndyk potraktował premię roczną normalnie jako część dochodu, więc nie było tak, że „premia jest nietykalna”, tylko po prostu patrzył, co wpłynęło na konto po ogłoszeniu upadłości. Nie zabrał mi całej kwoty z automatu, ale kazał to zgłosić i później brał pod uwagę przy rozliczeniu, ile realnie zostaje mi na życie. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jesteś i jak syndyk do tego podejdzie, bo w praktyce różnie to wygląda. Masz już wyznaczonego syndyka i jakiś pierwszy kontakt z jego strony?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy