Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk może go sprzedać?
Basia_z_Karlowic
2026-04-27 00:14
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i najbardziej martwi mnie kwestia auta, którym dojeżdżam do pracy i do klientów. Pracuję na etacie jako serwisant wentylacji i klimatyzacji, codziennie jeżdżę po Wrocławiu i okolicach, często zaczynam zlecenia o 6 rano albo kończę późnym wieczorem. Samochód jest zarejestrowany na mnie, nie jest w leasingu ani kredycie, a jego wartość to mniej więcej 28–30 tys. zł. Mam około 190 tys. zł długów po kilku pożyczkach i zaległościach z czasu, gdy próbowałam utrzymać dom po rozwodzie. Bez auta realnie mogłabym stracić pracę, bo wożę też podstawowe narzędzia i dojazd komunikacją w większość miejsc jest po prostu nierealny. Czy przy upadłości konsumenckiej we Wrocławiu syndyk zawsze traktuje taki samochód jak majątek do sprzedaży, czy bierze się pod uwagę to, że jest potrzebny do normalnego zarabiania? Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda w praktyce już po ogłoszeniu upadłości?
Dyskusja
5 komentarzy
Adrian_94
2026-04-27 08:50
Tak, syndyk może zająć i sprzedać samochód, jeśli wchodzi on do masy upadłości, ale w praktyce duże znaczenie ma to, czy auto jest faktycznie niezbędne do pracy i czy da się to dobrze udokumentować, bo sąd i syndyk biorą pod uwagę takie okoliczności. Jeśli bez auta realnie tracisz możliwość zarobku, opisz to konkretnie już we wniosku i zbierz potwierdzenia od pracodawcy albo zakres obowiązków; masz może auto warte dużo czy raczej zwykłe robocze?
MichalRestrukt
Odpowiedź do: Adrian_94
2026-04-30 07:53
Adrian ma rację, samo to, że auto jest potrzebne do pracy, jeszcze nie zamyka tematu, ale przy takim trybie pracy i dojazdach do klientów to już brzmi jak coś, co da się sensownie uzasadnić. Masz od pracodawcy albo z umowy jakiś zapis, że korzystasz z samochodu w pracy?
EdytaWroclaw
2026-04-27 10:17
Przy takiej pracy auto faktycznie może być kluczowe, ale dużo zależy od jego wartości i od tego, czy da się dobrze pokazać, że bez niego realnie tracisz możliwość zarobku. Syndyk patrzy na to, czy samochód wchodzi do masy upadłości, ale znaczenie ma też to, czy masz czym udokumentować codzienne dojazdy i wyjazdy do klientów. Jeśli to nie jest drogie auto, tylko zwykłe narzędzie do pracy, to sytuacja wygląda inaczej niż przy samochodzie o większej wartości. Masz może już wycenę auta albo chociaż rocznik i orientacyjną wartość?
Norbert_90
Odpowiedź do: EdytaWroclaw
2026-05-01 17:32
Masz rację, że znaczenie ma i wartość auta, i pokazanie, że jest faktycznie potrzebne do pracy, ale samo to jeszcze nie daje pewności, że syndyk go nie sprzeda, bo co do zasady taki samochód wchodzi do masy upadłości. Masz może auto raczej starsze i o niewielkiej wartości, czy coś droższego?
Tatiana_Upadlosc
2026-05-06 14:43
Z tego co wiem, samo to, że auto jest potrzebne do pracy, nie daje pełnej ochrony przed sprzedażą przez syndyka, ale w praktyce duże znaczenie ma jego wartość i to, czy da się sensownie wykazać, że bez niego realnie tracisz możliwość zarobku. Masz może auto o dużej wartości, czy raczej zwykły roboczy samochód do dojazdów i ogarniania zleceń?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›